Korteriühistu keelas firmal prügiveo (23)

TRÖÖSTITU OLUKORD: Toomas Harjus näitab kolmapäeva õhtul, et üks konteiner on tühi, aga teine ületäitunud. Foto: Irina Mägi

TRÖÖSTITU OLUKORD: Toomas Harjus näitab kolmapäeva õhtul, et üks konteiner on tühi, aga teine ületäitunud. Foto: Irina Mägi

Korteriühistu Vallimaa 21 saatis Kuressaares ja Kaarma vallas prügi vedavale Ragn-Sellsile kirja, milles keelas Vallimaa 21 prügikasti puutuda.

Ühistu esimeest Toomas Harjust segab eelkõige prügiveo graafik, mistõttu on ühistul leping seni sõlmimata. Harjuse väitel on ta üritanud prügilepingut sõlmida juba paar nädalat, kuid see ei ole õnnestunud: “Ragn-Sellsi poolt tuleb vaikus või häma.”

Sõlmimata leping

Eelmisel nädalal ütles Ragn-Sellsi Lääne regioonijuht Jüri Meeksa Saarte Häälele, et nende klientide teenindamist, kes pole lepingut tagastanud, alustatakse dokumentides märgitud konteinerimahu ja graafiku alusel.

Harjus ütles aga, et keelas Ragn-Sellsil ühistu prügi äravedamise, kuid et prügi saaks ikkagi veetud, palus Harjus eelmisel teenusepakkujal OÜ-l Prügimees veoga ajutiselt jätkata, kuni ta on saanud “normaalse lepingu”.

“Prügimees oli natuke kahevahel, sest nad nagu ei tohiks seda teha, aga samas – mis me siis teeme, jätame prügi hoopis vedamata?” selgitas Harjus.

Teisipäeval nende konteiner tühjendatigi. Ragn-Sellsist öeldi Harjuse sõnul, et juhul kui mõni konkureeriv firma nende prügikasti tühjendab, on Ragn-Sells kohustatud kohalikku omavalitsust sellest teavitama.

“See konteiner, mida Prügimees tühjendas, on ilusti tühi, aga see, mida Ragn-Sells peab oma ainuõigusega tühjendama, on kuhjaga täis,” viitas Harjus Vallimaa 21A konteinerile.

Graafiku järgi on Vallimaa 21A konteineri tühjenduspäevad esmaspäev ja reede, kuid Harjuse väitel pole seda esmaspäeval tühjendatud. Seetõttu panevad Vallimaa 21A elanikud Harjuse kinnitusel oma prügi nende korteriühistu konteinerisse, sest mujale pole seda panna.

OÜ Prügimees juhatuse liige Riivo Asuja ütles Saarte Häälele, et Prügimees siiski ei käinud sel nädalal Vallimaa tänaval prügikonteinerit tühjendamas.

Probleemne veograafik

Kõige enam häirib Toomas Harjust Ragn-Sellsi lepingu puhul veograafik: “Kui nad pakuvad vedu kolmapäeval ja reedel, siis on see absurdne.” Harjus märkis, et reedeti on konteiner sellise graafiku korral ilmselt pooltühi, aga kolmapäeviti kuhjaga täis.

Harjusele pakuti võimalust, et vedu toimub esmaspäeviti ja reedeti, kuid teda ei rahuldanud ka see: “Pealtnäha tundub, et see oleks nagu lahendus, aga suvel, kui inimesed elavad maal, siis konteiner nädalavahetustel ei täitu.” Harjusele sobiks, kui konteinerit tühjendataks teisipäeviti ja reedeti.

Jüri Meeksa ütles, et teisipäeva peale olmeprügivedu lükata paraku ei saa: “Kolmapäevast päeva teisipäevaks muuta ei saa, kuna teisipäeviti veame vanapaberit ja biojäätmeid ning segaolmejäätmete vedu ei toimu.” Ta lisas: “Küll aga on klientidele pakutud lahendust asendada kolmapäevane päev esmaspäevasega, seega saab klient talle sobiva tühjendusvahemiku.”

Riivo Asuja ütles, et OÜ Prügimees poole on pöördunud mitu inimest, kellele valmistab muret küsimus, kuidas kulusid kokku hoida. Ühest lahendust Asuja sõnul pole, kuid ta on soovitanud vahetada suuremad konteinerid välja väiksemate vastu ja lasta neid tihedamini tühjendada. “Seetõttu käibki praegu massiline konteinerite ringivahetamine,” selgitas Asuja, viidates, et nii peaks prügivedu odavam tulema.

Riivo Asuja lisas, et Prügimehelt saab endiselt tellida pakendikonteinereid. “Neid on ilmselgelt liiga vähe ja korteriühistud, kes tahavad, saavad pakendikonteinereid juurde võtta.” Nende vedu Ragn-Sellsi ainuõiguse alla ei käi, märkis Asuja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 726 korda, sh täna 1)