Koduõppele jäävad üksikud lapsed

Saare maakonnas jääb sel sügisel tervislikel põhjustel koduõppele kaks õpilast, möödunud õppeaastal oli selliseid lapsi kuus.

Saaremaa Rajaleidja keskuse sotsiaalpedagoogi Maret Metsmaa sõnul soovitab maakonna nõustamiskomisjon – mille sekretär ta 31. augustini oli – koduõpet õpilastele tervislikel põhjustel, tuginedes meditsiinispetsialistide soovitustele ja põhjendustele, ning lapsevanema taotluse alusel.

“Tervislikel põhjustel saab komisjon koduõpet soovitada kahest õppeveerandist kuni kolme aastani,” selgitas Metsmaa, lisades, et möödunud kooliaastal olid laste koduõppeperioodid erineva pikkusega ega hõlmanud tervet õppeaastat.

Koduõppele jäämisel ei pea aga tingimata olema tervislik põhjus. Kuni 6. klassi laps võib koduõppele jääda ka vanema soovil. Metsmaa andmeil nõustamiskomisjonil sellistest kodusõppijatest ülevaadet ei ole.

“Sellisel puhul jääb laps koduõppele lapsevanema ja kooli vahelisel konkreetsel kokkuleppel,” lausus ta. “Vanema soovil kodusõppijad on meie maakonnas aga väga erandlik nähtus.”

Pihtla kooli direktori Elna Õunpuu sõnul on ka Pihtla kooli nimekirjas üks õpilane, kelle vanemad otsustasid koduõppele jätta. “Vanemad ei soovi seda lapse tervise tõttu, vaid seepärast, et kõrgharidusega inimestena eelistavad nad teda ise kodus õpetada,” lausus Õunpuu.

“Mina ise pooldan seda, et laps õpiks kollektiivis, kus ta omandab sotsialiseerumisoskused ja reeglipärase käitumise, õpib teistega arvestama ja meeskonnas töötama,” ütles Maret Metsmaa. “Samas ei saa neid asju alati väga üheselt võtta ja pidada õigeks vaid üht suunda.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 489 korda, sh täna 1)