Saarlased tantsisid Itaalias kaerajaani (2)

RONGKÄIGUS: Esiplaanil kõnnivad vasakul Gunnar Vaho ja Ardo Vahter. Nende taga Orissaare Koidukiire juhendaja Janne Hints. Foto: erakogu

RONGKÄIGUS: Esiplaanil kõnnivad vasakul Gunnar Vaho ja Ardo Vahter. Nende taga Orissaare Koidukiire juhendaja Janne Hints. Foto: erakogu

Saaremaa rahvatantsijaid naasid äsja Itaaliast Braccianos toimunud VII rahvusvaheliselt folkloorifestivalilt.

Itaaliast tulid Orissaare noorterühm Viirelind, Leisi naisrühm Sõlus (juhendaja Anne Keerd) Orissaare naisrühm Koidukiir (juh Janne Hints) ning nendega kaasas olnud fännid. Lisaks olid saarlastega koos Tamsalu Tarapita rühm ja Väike-Maarja Virvering.

“Me näitasime eesti tantse ja kõige enam soovitud lugu oli kaerajaan,” ütles kauaaegne ja staažikas tantsurühmade juhendaja Anne Keerd, lisades, et nii kui peakorraldajaga kokku saadi, oli esimene küsimus, et kas te kaerajaani ka tantsite.

Keerdi sõnul oli reis supervahva. Lisaks sellele, et noored nägid palju uusi maid, saadi sõbraks Soome rühmaga, kes kutsus Orissaare Viirelindu Soome külla. Festivalil oli esinejaid-osalejaid Venemaalt, Palestiinast, Iisraelist, Sitsiiliast, Itaaliast, Kreekast ja Soomest.

Kohapeal anti kaks kontserti, seejärel kohtuti kõigi kollektiividega ning toimus linnapea vastuvõtt. Lõpukontserdil tänati kõiki osalejaid. “Seal oldi üllatunud, et eestlased nii tempokalt tantsivad,” märkis Anne Keerd, lisades, et kuna itaallased ise on temperamentne rahvas, siis valisidki nad repertuaari just tempokaid tantse. Sõluse repertuaaris olid aga sellised tuntud tantsud nagu “Saaremaa valss” ja ikka kaerajaan.

Eestlasi võeti vastu suure aplausiga, nende rahvariideid imetleti ja pildistati. “Nii et meie reis läks väga korda,” kinnitas tantsujuht. “Vastuvõtt oli südamlik ja soe. Inimesed tulid ja tänasid ja oli näha, et see tänu tuli südamest.”
Kogu Itaalias käinud seltskond, kaasa arvatud bussijuhid, oli Anne Keerdi sõnul väga vahva. “Ei olnud mingisuguseid arusaamatusi ega konflikte. Mulle meeldis noorte ütlemine, et lähme võtame nüüd puhtad riided ja sõidame tagasi,” naeris Keerd.

Itaaliasse hakati sõitma 17. augusti õhtul ja tagasi koju jõuti 29. augusti õhtul. Itaaliasse sõideti läbi Saksamaa ja Šveitsi, tagasi tuldi Veneetsia ja Austria kaudu.

Reisi korraldas Europeade’i komitee, toetasid Eesti Kultuurkapital ja Orissaare vald.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 292 korda, sh täna 1)