Merevägi hakkab Saaremaa lähistel miine otsima

Kahel järgmisel nädalal korraldab Eesti merevägi koos lätlaste ja leedulastega Saaremaa lõunarannikul ajalooliste lõhkekehade demineerimise. Samuti vaadatakse üle Suures väinas asuv Suuropi vrakk, kus demineerimistöid tehti mõni aasta tagasi.

Lõhkekehi otsitakse peamiselt Sutu lahe põhjast. “Sealkandis on teadaolevalt Esimese ja Teise maailmasõja aegsed miiniväljad,” ütles operatsiooni läbiviija, Eesti mereväe tuukrigrupi ülem leitnant Sven Pipar.

Miine otsitakse allveeroboti ja magnetomeetri abil ning avastatud lõhkekehasid lähevad merepõhja kontrollima tuukrid.

Kogu tegevust juhitakse Roomassaare piirivalvekordonis asuvast operatsioonistaabist, mille töösse on lisaks Läti ja Leedu tuukrigrupi ülematele kaasatud Eesti mereväe allveemeditsiiniarst, kes vastutab miinituukrite meditsiinilise toetuse eest ja saab vajadusel kasutada barokambrit.

Kokku osaleb õppusel üle 30 kaitseväelase Eestist, Lätist ja Leedust. Õppuse esimesel päeval, 8. septembril mängitakse koostöös piirivalve lennusalgaga läbi tuukriõnnetus. Tuuker toimetatakse õnnetuskohalt meres kopteriga operatsioonistaapi, kus talle antakse esmaabi.

17. ja 18. septembril on kavas operatsiooni käigus leitud ohtlike lõhkekehade õhkimine. Täpne koht otsustatakse sõltuvalt leitud ohtlike lõhkekehade asukohast.

Tegemist on esmakordse miinitõrjeoperatsiooniga Baltimaades, mida tuukrigrupp juhib ja viib läbi iseseisvalt. Eelnevalt on miinitõrjeoperatsioonid toimunud koostöös miinijahtijatega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 242 korda, sh täna 1)