Ametiõppurid õpivad kriisiolukorras toimetulekut (FOTOD) (6)

ESIMEST KORDA TULEJOONEL: Kuressaare ametikooli ehitusviimistluse eriala esmakursuslased Andrelina Välinga, Laura Adamson ja Triin Jõepera ei pelga pärast esimesi püssipauke ka ajateenistusse minekut. Foto: Tõnu Veldre

ESIMEST KORDA TULEJOONEL: Kuressaare ametikooli ehitusviimistluse eriala esmakursuslased Andrelina Välinga, Laura Adamson ja Triin Jõepera ei pelga pärast esimesi püssipauke ka ajateenistusse minekut. Foto: Tõnu Veldre

Kuuendat korda saab teoks Kuressaare ametikooli esmakursuslaste riigikaitselaager Karujärvel, kus sadakond noort omandab kahe päeva jooksul esmaseid oskusi, kuidas kriisolukorras toime tulla.

Noortele tutvustatakse maastikul orienteerumist kaardi ja kompassiga. Õpetatakse lihtsamaid päästenippe ja sidepidamist juhul, kui mobiiltelefonid ja internet enam ei toimi. Juba on laagrilised tutvunud Kaitseliidu varustuse ja lahingurelvadega ja saanud neist ka tulistada. Ööbitakse metsas telkides ja mängitakse sportmänge.

Laagri korraldaja on Kaitseliidu Saaremaa malev. Lisaks ametikooli õpetajatele aitavad kaasa ka kohalikud päästjad.

Malevapealik kolonelleitnant Kristjan Moora sõnul on kõigis Saaremaa koolides märgata kasvavat huvi riigikaitseõppe vastu. Kui seni on riigikaitse valikainena olnud vaid gümnaasiumiosas, siis eelmisel aastal korraldas Valjala põhikool õppepäeva ka põhikooli õpilastele. Sel aastal plaanib ühisgümnaasium korraldada sarnase päeva ka algklassidele.

Riigikaitsetundides räägitakse noormeestele eesootavast ajateenistusest. Malevapealik soovitas ajateenistust võtta kui lisa-aastat koolis.

“Juba aegsasti tasuks ühendust võtta kaitseressursside ametnikega ja avaldada soovi teenida noormehele endale huvitavana tunduvas väeosas ja erialal,” soovitas Moora. Samuti oleks tema meelest mõttekas läbida ajateenistus kohe pärast kooli lõppu.

Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe annab lisaks oma põhitööle vabatahtliku päästja koolitust Orissaare gümnaasiumi sisekaitselise eelkutseõppe raames. Ametikooli laagris oli talle aega antud vaid poolteist tundi. “Selle ajaga saab noortesse natuke iseseisvust sisendada,” arvas ta.

Noortega vesteldes jäi mulje, et ametikooli laagriliste jaoks oli tegemist esimese otsese kokkupuutega militaarteemadel. Nii poisid kui ka tüdrukud olid vaimustuses relvadega seonduvast. Kuigi esimesed lasud läksid mööda, ei rikkunud see nende head tuju.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 772 korda, sh täna 1)