Anseküla kiriku põrand on mulla all säilinud (2)

 PÕRAND OLEMAS: Garel Püüa näitab, et dolomiitplaatidest põrand on siiski säilinud. Foto: Irina Mägi


PÕRAND OLEMAS: Garel Püüa näitab, et dolomiitplaatidest põrand on siiski säilinud. Foto: Irina Mägi

Eile viidi Anseküla kiriku varemetes läbi arheoloogilised eeluuringud, mille käigus tehti kindlaks, et kiriku dolomiitplaatidest põrand on vähemalt mingil määral säilinud.

Kaevamiste juht on arheoloog Garel Püüa ja tellija Salme vald. Põrand pärineb aastast 1864, mil toimus kiriku põhjalik ümberehitus.

Juuli lõpus kirjutas Saarte Hääl, et on valminud esialgne plaan muinsuskaitse all olevad varemed konserveerida. Samuti oli kavas panna varemete juurde infotahvel. Siis ütles muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa, et enne edasiste plaanide tegemist tuleks kindlaks teha, kas kiriku põrand on alles.

Eile kaevati varemete üks nurk lahti ja osa põrandast tuli välja. Garel Püüa ütles, et edasi on vaja mõelda, kuidas varemed konserveerida. Ta tõdes, et konserveerimistööd on oluliselt kulukamad kui kaevamistööd.

Osa põrandaplaate võib leida madalast kiviaiast, mis on laotud kahe endise kirikumüüri vahele. “Neid saaks tegelikult mingis osas tagasi panna,” kommenteeris Püüa. Madal kiviaed moodustab koos kirikuvaremetega nelinurga, kuid ei ole Püüa sõnul otseselt kirikuga seotud ning on tehtud alles pärast kiriku hävimist 1944. aastal.

Kaevamistööde käigus tulid maapõuest välja veel mansetinööbid ja kopikas aastast 1855 ning ovaalse kujuga metallesemed. Viimased võivad Püüa esialgsel hinnangul olla kiriku kunagise küünallühtri fragmendid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 427 korda, sh täna 1)