Vrakiuurijad leidsid Liivi lahest kolm uppunud laeva

Uurimislaev Mare on allveeuuringud Sõrve ümbruses ja Liivi lahes lõpetanud ning suundub kodusadamasse. Uuringute käigus avastati uusi vrakke ja uurimistööde juht Vello Mäss jäi tehtud tööga üldjoontes rahule.

Vello Mäss ütles Saarte Häälele, et uurimistöö lõpetati teisipäeval kell 15 ja võeti kurss põhja poole. “Oleme neli päeva tõsist tööd teinud, mehed hakkavad kergelt väsima ja varud otsa saama. Ei saaks öelda, et tulemused oleksid ideaalilähedased, aga need pole ka halvad,” rääkis Mäss.

Töö käigus salvestati mitmeid vrakke, kuid uurimislaev Mare neid lähemalt uurima ilmselt ei hakka. “Meie käed jäävad natuke lühikeseks,” sõnas Mäss. Ta selgitas, et üks vrakk leiti alles tund enne uurimistööde lõppu, kuid see oli 40 meetri sügavusel Liivi lahes, kus nähtavus on väga halb.

Lisaks leiti ja salvestati Sõrve tuletornist umbes 15 kilomeetri kaugusele kagusse jääv suur transportlaev ja Ruhnust kirde pool asuv väiksem purjekas. Vello Mässi sõnul on ilmselt tegu kaljasega, mis pärineb 19. sajandi teisest või 20. sajandi esimesest poolest.

Piirkond, mida ekspeditsioonil uuriti, oli Mässi kinnitusel väga suur. Liivi lahest loodeti leida esimese maailmasõja merelahingute jälgi, kuid allveearheoloogias ei saagi alati soovitud eesmärki täielikult saavutada. “Iga päev pole pühapäev,” nentis Mäss.

Liivi lahele sõites salvestati Soome lahes kurikuulus Vene allveelaev Akula, mis pärineb esimese maailmasõja ajast. “Teadsime, kus see on, aga meil endal sellest enne head pilti polnud. Nüüd saime korraliku sonarikujutise,” märkis Vello Mäss. Akula on haruldane allveelaev, sest see jäi ainukeseks, mis vastava projekti järgi ehitati.

Raido Kahm

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 551 korda, sh täna 1)