Kuumus on turumüüjate saagiga teinud puhta töö

AINULT MESI: Juta Metsheina sõnul on aiasaadused paljuski kuivanud. Vähemalt mett saab ta müüa. Foto: Sander Ilvest

AINULT MESI: Juta Metsheina sõnul on aiasaadused paljuski kuivanud. Vähemalt mett saab ta müüa. Foto: Sander Ilvest

Eile enne keskpäeva olid Kuressaare turu letid üsna lagedad. Kui tavaliselt käib sellisel ajal veel kõva kauplemine, siis eile oli ostjaid vähe ja kaupagi kasinalt. Kuumalaine on kuivatanud kõik, ka köögiviljad.

Mõnel müüjal oli pakkuda värsket kartulit, kurki ja tomateid. Oli ka herneid ning punase ja musta sõstra ja karusmarjatopsikesi. Nende hind olenevat sellest, kuidas kaubale saab. Suurt marjasaaki sel aastal oodata pole, kõik on ära kuivanud. Suu võib magusaks saada ühe euro eest.

Veel müüdi turul petuuniataimi ja natuke aialillekimpe. Kaubaküllust turul tänavu pakkuda pole, sest ilmataat on võtnud vagude pealt ja alt kõik, mis võtta annab.

Juta Metshein, kes oli oma kaubaga tulnud Astest, kurtis ostjate vähesust. “Eelmine nädal oli ikka kõvasti rohkem rahvast,” märkis Juta, kes sisustas aega heegeldamisega. “Vaarikatest sain küll lahti, aga ega neid rohkem eriti tule ka. Kõik on kuivanud. Küüslauk on ka kehv, aga selle ostmise hooaeg pole veel ka alanud. Mesi on põhiline, mida müün.” Meekarbi või -poti hind jäi 3 ja 5 euro vahele.

“Saak on nii kehv. Varred on kodus täitsa longus kõigel. Tegelikult peaks ju kartulgi veel kasvama, aga see kuumus on teinud puhta töö. Siin ei aitaks enam vihm ka,” kurtis Orissaarest pärit Agnes Peucker. Agnes arvas, et enam-vähem saab ta oma leti tühjaks müüa. “Kui ei saa, eks siis võtan kauba kaasa ja tulen homme jälle,” sõnas ta. Tema küsis värske kartuli kilo eest poolteist eurot. Kapsapea ja küüslaugu tükihind oli 1 euro.

Alvar Kesküla ees seisis kolm kasti värsket kurki ja ühes kastis oli viis viimast tomatit. “Esimest korda olen selle kaubaga turul. Tundub, et suurem rahvas on ära käinud ja täna sellest kurgist lahti ei saa,” tõdes Kesküla. Kurgid-tomatid kasvavad küll kasvuhoones, aga Tagavere mees nentis muiates, et kes teab, kauaks kaevuski seda vett jätkub. Kurgikilo maksis tal 2 eurot.

Kristi Luha

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 900 korda, sh täna 1)