Giid Tiina Sepp: giidiamet nõuab vähemalt kümmet erinevat oskust

TÖÖ KIIDAB TEGIJAT: Giiditöö võib ju vahel väsitada, aga kui sind iga päev tänatakse ja kiidetakse, siis paremat tööd ei oskagi tahta, ütles Tiina Sepp. Foto: Sander Ilvest

TÖÖ KIIDAB TEGIJAT: Giiditöö võib ju vahel väsitada, aga kui sind iga päev tänatakse ja kiidetakse, siis paremat tööd ei oskagi tahta, ütles Tiina Sepp. Foto: Sander Ilvest

“Giid peab olema heas füüsilises vormis, hea esmaabi osutaja, psühholoog, psühhoterapeut, ajaloolane, loodusteadlane, bioloog, geoloog, sotsiaalteadlane, õpetaja, näitleja, muusik, meelelahutaja,” loetleb Tiina Sepp, kes on Saaremaal giiditööd teinud Eesti taasiseseisvumisest alates. Kõige sellega saab ta ka hakkama, ainult meelelahutaja ei tahaks ta olla.

Oma häälega töötav Tiina Sepp jätab Saaremaad külastavatele välismaalastele meist esimese ja põhjaliku mulje. Saarte Hääl uuris staažikalt giidilt, kuidas on meie turism aastatega arenenud ja milline on selle ameti köögipool tegelikult.

Kuidas teist giid sai?

Giidiks sattusin tänu võõrkeeltele. Mul on selline “haiglane” armastus võõrkeelte vastu. Ühel hetkel hakkasin ajaviiteks ja oma rõõmuks õppima rootsi keelt, aga ega ju ainult õppimisest siis piisa, keelt tuleb ikka kasutada. Siis kutsus üks tuttav, kes samuti rootsi keelt õppis, mind täiesti juhuslikult giidiks.

Tol ajal, 90-ndate alguses käis Saaremaal Veere sadamas rootslaste väike kruiisilaev. Toona, pärast nõukogude aega ei olnud ju Saaremaal giide peaaegu üldse. Giidid toodi kõik mandrilt. Mina tahtsin aga keelt harjutada ja nii ma oma tuttavale jah-sõna ütlesin. Praegusel ajal nõutakse igasuguseid kutsetunnistusi, kuid siis oli põhiline, et keelt oskad. Kui ma siis ülemuste juurde oma argliku jutuga läksin, et natuke oskan ja äkki alguses sõidan lihtsalt kaasa, oli vastuseks: “Oh, ülehomme tuleb laev, kell seitse ole seal ja seal.” Nii see algas.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Kristi Luha

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 529 korda, sh täna 1)