Taani patrull-laevad tulid Roomassaarde (FOTOD)

NOOR JUHT: Ohvitser Taavi Tuisk tutvustab rooli taga olevale Oliver Püüdingule, Piia Teernile ja Piret Paomehele (paremal) Taani laeva. Foto: Sander Ilvest

NOOR JUHT: Ohvitser Taavi Tuisk tutvustab rooli taga olevale Oliver Püüdingule, Piia Teernile ja Piret Paomehele (paremal) Taani laeva. Foto: Sander Ilvest

Eile kella kolmest päeval kuni viieni õhtul oli huvilistel võimalik Roomassaare sadamas näha Taanist tulnud 27,2 meetri pikkusi patrull-laevu Askø ja Brigaden. Laevade meeskonnad tutvustasid pardale tulnutele varustust ja demonstreerisid merehädalise päästmist patrullkaatri abiga.

Laevu kogunes uudistama piisavalt inimesi, et täita aluste kitsad vahekäigud. Koolieelik Oliver Püüding ei olnud sellisel laeval enne käinud ning tundis huvi nuppude ja rooli vastu. Vanematele huvilistele näitasid sõbralikud Taani vabatahtlikud meditsiini- ja päästevarustust ning rääkisid põgusalt oma tööst.

Kaitseliidu Saaremaa maleva vabatahtlik teabejuht kapten Taavi Tuisk ütles Saarte Häälele, et Kaitseliidul on Taani vastavate organisatsioonidega pikaajalised suhted. Samuti teadis ta rääkida, et kuigi Taani patrull-laevade meeskonnad koosnevad vabatahtlikest, on need võimelised sadamast lahkuma kõigest ühetunnise etteteatamise peale.

Peamiselt tegelevad patrull-laevad tsiviiloperatsioonidega, s.o on merepääste ja keskkonnakaitsega. Lahingutegevuse jaoks on Taani patrull-laevad varustatud relvastatud kahe 7,62 mm kuulipildujaga.

Taani laevad osalevad Kaitseliidu korraldatud õppusel, mille põhitegevus toimub teisipäeval ja neljapäeval. Lisaks kahele laevale tuleb Taanist mööda maad kohale rannikukaitseüksus. Kokku osaleb õppusel umbes 50 taanlast.

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealiku kolonelleitnant Kristjan Moora sõnul harjutatakse ühise kaitsealase koostöö korraldamist Roomassaare sadama ja Kuressaare lennuvälja julgestamisel. Ta lisas, et õppus ei takista igapäevast tegevust sadama ja lennujaama lähiümbruses.

Raido Kahm

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 583 korda, sh täna 1)