Leisi kooli uus juht Reeli Kõiv loodab gümnaasiumi säilitada (12)

ÕPPETÖÖL: Leisi keskkooli uus juht Reeli Kõiv on juba aastaid tegelenud kunsti õpetamisega. Fotol tutvustab ta noortele Eerik Haameri Saaremaa ainelist maali „Pime“ (1938). Foto: Eve Kiiler

ÕPPETÖÖL: Leisi keskkooli uus juht Reeli Kõiv on juba aastaid tegelenud kunsti õpetamisega. Fotol tutvustab ta noortele Eerik Haameri Saaremaa ainelist maali „Pime“ (1938). Foto: Eve Kiiler

Eelolevast õppeaastast Leisi kooli juhtima asuv kunstiajaloolane Reeli Kõiv on veendunud, et kooli gümnaasiumiosa säilitamine on võimalik. Selle nimel tuleb aga koostöös kohaliku kogukonnaga teha pingsat tööd.

“Kui ma ikka oleksin näinud, et Leisi kooli gümnaasiumiosa säilitamine suisa võimatu ettevõtmine on, siis poleks ma sellele ametikohale ka kandideerinud,” tõdes seni Tartu kunstimuuseumi hariduskeskuse juhataja ametit pidanud Reeli Kõiv. “Arvan, et see on võimalik, kuid selle nimel tuleb koostöös kohaliku kogukonnaga ära teha suur töö.”

“Miks peaks noor inimene näiteks valima Kuressaare, kui õppima on võimalik tulla ka Leisi kooli,” jätkas ta. “Siin on ju fantastiline renoveeritud koolimaja koos suure ujulaga ja ma loodan, et ka väga tore kollektiiv. Seda kõike ikka iga kool endale lubada ei saa.”

Küsimusele, milline saab olema tema esimene samm direktorina, vastas Kõiv – muuta kool kogu haridusmaastikul rohkem nähtavaks. “Kavatsen erinevates kanalites kuulutada, et kool ootab uusi õpilasi nii 10. kui 11. klassi,” selgitas ta oma tulevikuplaane. “Et Leisi koolis on head õpivõimalused ja -tulemused ning et meil on üldse huvitav igapäevaelu.”

Reeli Kõiv kinnitas, et koolis olemasolevaid traditsioone ta lõhkuda ei kavatse. “Tulen siia selleks, et juba olemasolevate traditsioonide peale ehitada midagi uut,” lisas ta.

Muuseumitöötaja

Viimased kümme aastat on Leisi keskkooli vastvalitud direktor töötanud Tartu kunstimuuseumis. “Hariduselt olen kunstiajaloolane ja korraldanud kunstinäitusi,” rääkis ta. “Kuid selle töö kõrvalt olen pidevalt tegelenud ka kunsti õpetamisega. Õppetöö nii gümnaasiumides kui ka kunstikoolis on olnud minu tööelu oluline osa.”

Kommenteerides oma seotust Saaremaaga, ütles Reeli Kõiv, et tema emapoolne vanaema on siit pärit. “Ma iialgi ei läheks näiteks Hiiumaale,” nentis ta. “Ma ei taha Hiiumaa kohta küll midagi halba öelda, kuid just Saaremaa loodusel ja kultuuril on minu mõttemaailmas alati olnud tähtis koht.”

Ajaloolasena on Reeli Kõivu elu ja tegevus olnud tihedalt seotud Saaremaalt pärit ja siit innustustust saanud kunstnikega. Nii näiteks on ta ülikoolipõlvest alates uurinud Eerik Haameri loomingut. “Minu jaoks on Haamer üks eredamaid kunstnikke üldse, tema näituse tegemine ja tast monograafia kirjutamine oli töö, mis kuus aastat tagasi tõi Saaremaa mulle veelgi lähedamale,” ütles ta.

Kunstitunde Reeli Kõiv esialgu andma hakata ei kavatse. “Kõigepealt kavatsen end ikka kogu kooli toimimise süsteemiga kurssi viia,” märkis ta. “Kuid see ei välista, et juba sügisest hakkan koolis kunsti populariseerimisega tegelema. Minu mõte on, et kunst pole omaette nähtus, see on osa meie igapäevaelust ja kunsti tundmine peab aitama inimesel elus hakkama saada.”

Hea eeltöö

Viimased viisteist aastat Leisi keskkooli direktorina juhtinud Tõnu Erin pani ameti maha juunis. Pärast seda kuulutas vallavalitsus välja konkursi leidmaks koolile uut juhti. Ühtekokku laekus konkursile kuus avaldust. Lõppvooru pääses kaks kandidaati, kellest konkursikomisjon kuulutas võitjaks Reeli Kõivu.

“Reeli Kõiv oli oma eeltöö väga korralikult ja põhjalikult teinud,” põhjendas valikut Leisi vallavolikogu esimees Andrus Kandima. “Igatahes minule jäi küll mulje, et tegemist tahtejõulise inimesega, kel on juhtimise kogemus. Lisaks olime me uurinud ka tausta, mida kohapeal arvatakse, ja nii see valik tehtigi.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 658 korda, sh täna 1)