FOTOD: Saaremaa esimene lambarestoran on avamise ootel (6)

VALGUS, HELGUS JA AVARUS: Perenaise Annika Väli sõnul tegi Roosi talu pererahvas Lambaresto sise- ja väliskujunduse ise. Foto: Raul Vinni

VALGUS, HELGUS JA AVARUS: Perenaise Annika Väli sõnul tegi Roosi talu pererahvas Lambaresto sise- ja väliskujunduse ise. Foto: Raul Vinni

Kärla valda Kandla külla on kerkinud valge ja helge ilmega restoran. Tegemist on Roosi talu Lambarestoga, mis õigupoolest ongi esimene lambarestoran Saaremaal.

“Lambaresto pakub võimaluse tagakintsu ja karree kõrval mekkida toite, mis vähem tuntud,” naeris Roosi talu Lambaresto perenaine, lambakasvatajana tuntud Annika Väli. Tema sõnutsi tegidki nad köögipoole eelkõige oma lambakasvatuse jätkuks, oma lammaste liha väärindamiseks.

Mahutab üle 70 inimese

Menüü saab perenaise sõnul sätitud nende kodulehel nõnda, et vaatajale avaneb lamba pilt ja kui sellele vajutada, näeb, milliseid toite on neil lambast võimalik valmistada. “Millised road neist on konkreetsel päeval menüüs, selgub kohapeal,” rääkis perenaine. “Hea lambaprae valmistamine on aeganõudev ja seetõttu soovitame tulekust ette teada anda, siis on võimalik tellida.” Ettetellimisega saab muidugi just seda rooga, mille järele isutab.

Et veidi vaheldust tuua, plaanivad nad menüüsse võtta ka kala ning pakkuda valikut taimetoitlastele. Eriline koht saab olema ka magustoitudel. Üks, mis kindel – sea- ja loomaliha Lambarestost ei saa.

Avar, maitseka interjööriga 72 inimest mahutav restoran ongi päris valmis. Köök on sisustatud, selle nädala algul sai paika mööbel, päikesejänkusid seintele pillutavad klaaslühtrid on laes ning seinu ehivad saarlase Piret Juhti heegeldatud õrnad lisavalgustid. Üht-teist on veel vaja sättida. Tegelikult võiks kohe uksed lahti teha ja kliente teenindada. “Aga oleme kokku arvutanud, et maja ametlikuks avamiseks on vaja vähemalt viie erineva ametiasutuse luba ja nende saamine võtab veel veidi aega.”

Kui load käes, pole enam ootamist. Seda enam, et personal on olemas. “Meil õnnestus teha kokkulepe andekate noorte kokkade Alver Maidle ja Ott Rauaga Lavendlist. Oleme nende kokakunsti austajad ja seetõttu tegime neile eelmisel sügisel ettepaneku Roosi talu lambatoodetele oma maitse andmiseks.” Katsetusi on tehtud ja neil pole õnnestunud veel midagi mittemaitsvat teha.

Heinamaade vahel

Võib küsida, kes hakkab kuskile külakesse heinamaade vahele restorani sõitma? Julgust andis tõsiasi, et nii mõnigi juba tegutsev hea restoran asub tiheasustusest eemal. Kusjuures neis paigus peab pikalt ette teatama, et lauda broneerida.

Lambarestol läheb broneeringutega juba nüüd hästi. “Eelmisel nädalal broneerisin veel aprilli ühe sünnipäeva. Nüüd on nii, et septembrist maini saame igal kuul juubilare, sünnipäevalapsi ja nende külalisi rõõmustada,” rääkis Väli.

Kuna lambafarmi karjast umbes pool on karusnahalambad, on restorani ülakorrusele sisse seatud töötuba-pood, kus saab lambanahkseid tooteid osta. Minek teisele korrusele on ilus – treppi ehib Kuressaares Sepapajas valminud massiivne käsipuu. Eriti kenaks muudavad trepikäsipuu selle ümber väänutatud raudroosid. Kogu sise- ja väliskujunduse tegi pererahvas ise.

Maja ehitati aga sisuliselt nullist. Osteti küll üks olemasolev hoone ja usuti, et piisab värskenduskuurist, kuid selgus, et ehitada tuleb nii mõndagi alustades vundamendist ja lõpetades “mõne uue seinaga”. Nõnda ongi kõik aega võtnud umbes kaks ja pool aastat. Kaua tehtud kaunike on viimaks siiski valmis.

Restoran hakkab avatud olema aastaringselt. Talvekuudel jagavad kokad õpetusi lambalihatoitude valmistamiseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 4 495 korda, sh täna 1)