Saarlased tüürisid suured jahid Muhu väina regatil võidule (1)

VÕIDUKAD: Forte kapteni Jaak Jõgiga koos on autasustamisele tulnud tütar Susanna Maria. Foto: Irina Mägi

VÕIDUKAD: Forte kapteni Jaak Jõgiga koos on autasustamisele tulnud tütar Susanna Maria. Foto: Irina Mägi

Roomassaares laupäeval tuulevaikusega lõppenud 57. Muhu väina regatil said kaks auhinnalist kohta Saaremaa merispordi seltsi jahid. Samas olid kahe suuremate jahtide grupi võitjate kaptenid samuti siinsete treenerite kasvandikud.

Reedel Roomassaarde jõudnud Muhu väina regati lõppakordina pidi laupäeval peetama lühirajasõidud Suures Katlas. Laupäeva hommikuks olid tuulevarud selleks korraks siiski otsas ning pärast edasilükkamisi võtsid korraldajad keskpäeva paiku vastu otsuse, et selleks korraks on Muhu väina regatiga asjad ühel pool.

Saaremaa merispordi seltsi jahtide saagiks jäi seekord kaks kolmandat kohta. ORC III grupis sai 12 jahi seas kolmanda koha Kadri (Andres Haavel). Estlys III grupis sai samuti kolmanda koha Mercurius (Margus Tasa). 23 jahiga grupis olid veel Maris (Mihkel Šesterikov) kuues ning Cassandra (Jaanis Prii) 16.

Lühirajasõit oleks andnud kõik võimalused medalit püüda veel Liliannile (Margus Beljakov), kes jäi Estlys II grupis tihedas konkurentsis viiendaks. Hõbe oli vaid kahe kohapunkti kaugusel.

Grupis, kus seilas 17 jahti, oli Centaur (Rain Riim) 10. ning Pinta (Guido Grass) 14.

Folkbootide grupis oli Ahti (Ott Kolk) 11 jahi seas 4. kohal. ORC II grupis oli Katarina Jee (Mart Tamm) 16 jahi seas 7. kohal ning Evelyn III (Kristen Pugi) 9. kohal. Seekord hobisõitjatega regati läbi seilanud Sophia oli Estlys I klassis 20. jahi seas 11.

Ka suuremate jahtide gruppides olid võitjate kapteniteks saarlased. Kõige suuremate grupis – ORC I võitis Forte, mida juhtis Jaak Jõgi ning meeskonda kuulus veelgi saarlasi.

Jaak Jõgi ütles Forte vaid ühepunktilist võitu kommenteerides, et ilmaolud olid Muhu väinal keerulised. “Meeskonnal peab olema igasugustes oludes sõitmise kogemust, ei saa olla ühekülgne,” märkis Jõgi. Tema sõnul mängib keerulistes ilmaoludes ka õnn oma rolli. Seda näitas kasvõi Pärnu–Roomassaare etapp, kus Saaremaa all seni eesotsas olnud, kuid kehvadesse tuuleoludesse sattunud jahid oma koha kaotasid. Jõgi sõnul tuli neile lühirajasõidu ärajäämine pigem kasuks. Seda põhjusel, et suurte aluste puhul on lühirajasõit üsna tihe ja keerukas.

Suuruselt järgmiste jahtide grupi – ORC II võitis jaht Jazz, kus kapteniks Risto Riim ning meeskonnas kokku viis saarlast, enamus kunagi Nasva jahtklubis Aivar Lausi all purjetamist alustanud poisid. Lisaks kapten Riimile olid meeskonnas veel Rait Riim, Andro Kuusk, Siim Viljakainen ja Tarmo End.

Kapten Risto Riimi sõnul oli tegemist mullusega võrreldes märksa raskema regatiga, kuna tervet võistlusnädalat ilmestasid keskmisest vaiksemad tuuleolud, samas kui Jazzi meeskonna trumbiks on just tugevad tuuled. “Vaikivates tuuleoludes on äärmiselt oluline ära tabada jahi käiguvahetuse moment ja taktika ümbervaatamine,” kommenteeris Risto Riim Jazzi võidu tagamaid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 531 korda, sh täna 1)