Saare- ja Muhumaa mesinikud võõrustavad mandri kolleege

MESINIK-PROGRAMMIJUHT: Tõlluste küla mesinik Aivar Raudmäe on mesindusprogrammi 2013–2016 projektijuht. Tänavust meeaastat oma mesilas peab Raudmäe normaalseks. Foto: Egon Ligi

MESINIK-PROGRAMMIJUHT: Tõlluste küla mesinik Aivar Raudmäe on mesindusprogrammi 2013–2016 projektijuht. Tänavust meeaastat oma mesilas peab Raudmäe normaalseks. Foto: Egon Ligi

Eile võtsid Saare- ja Muhumaa mesinikud vastu kolleege mandrimaalt. Ligi 150 mesinikku osaleb Eesti mesinike liidu suvepäeval ja tänasel üleriigilisel mesinike suvisel teabepäeval Saaremaa ühisgümnaasiumis.

Muhulastel ja saarlastel on esmakordne au kolleege vastu võtta ja oma majapidamisi neile näidata ning Kuressaares peetaval arutelul ettekannetega esineda.

Kõigepealt ütles kolleegidele “Tere tulemast!” Muhumaa mesinik, Saaremaa meetootjate ühingu juhatuse liige Aimar Lauge, kes oma ettevõtmist mandrirahvale ka lahkesti näitas.

Saaremaal tegid mesinikud eile pikema peatuse veel Orissaares, kus võõrustaja rollis oli mesinik Taavi Väli. Viis aastat tagasi võitis Taavi Väli talu mesi üleriigilise Kuldse Maiuse konkursi.

Mesilaspered paljudes kohtades
Aimar Lauge 150 mesilaspere on mitmes paigas, koguni paarikümnes kohas üle Muhumaa laiali. Mõistagi kõiki kohti ei jõutud läbi käia ja selleks puudus vajaduski. Kogenud mesinik pidas tänavust meeaastat üsna heaks, kuigi meevõtmisega pole ta veel õieti alustanud. “Järgmisel nädalal proovin pihta hakata. Tõsi küll, natuke olen ma siiski võtnud ja selle järgi võib öelda, et meeaasta tuleb normaalne. Juunikuu algus oli soe ja siis õitses meie kandis paakspuu, mis on siin üks peamisi meetaimi,” rääkis Lauge.

Tänasel teabepäeval peab Aimar Lauge ettekande teemal “Mesilasperede arvukuse suurendamise arendustööst 2013–2014” ja räägib ka sellest, kuidas paremini mesindada, mesilasperede bioloogiat silmas pidades.

Oma kogemustest võib Aimar Lauge öelda, et ega mesinikud väga hästi oma hoolealuste bioloogiat tunne. “Räägin seda, miks tuleb mesilas üht või teist asja teha just mesilindude bioloogia seisukohast lähtudes,” märkis Lauge.

Saaremaa meetootjate ühingu liige, Tõlluste mesinik Aivar Raudmets on Eesti mesindusprogrammi 2013–2016 projektijuht. Küsimusele, miks seekordne mesinike suur suvine kokkusaamine just Saaremaal toimub, vastas programmijuht, et miks ka mitte, kuna Saaremaal pole varem sellist sündmust toimunud.

“Tunnistan ausalt, ma ise olin natuke pessimistlik. Kahtlesin, kas mandrirahvas hakkab nii kaugele tulema. Mesinikel on ju praegu töörohke aeg. Õnneks mõnigi kolleeg just mandrilt julgustas mind, et huvitav oleks ju ka saarlaste töid-tegemisi vaadata. Nii saigi otsustatud, et korraldame ära,” selgitas Aivar Raudmets.

Aasta tagasi, täpsemalt juulikuu lõpus käis ERRi saatesarja “Ilus maa” võttegrupp Tõllustes mesinik Aivar Raudmetsal külas. Tema firma Mesinduskoda OÜ sai maaelu arengukava 2007–2013 põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse mesindusega tegelemiseks.

2012. aastal tunnustati Mesinduskoja mesi Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgiga, seega võib Aivar Raudmets oma firma toodetele panna pääsukesemärgi.

Mullu augusti alguses meesaagist rääkides ütles Tõlluste mesinik Saarte Häälele: “Ei ole seda rõõmuhõiset mesinike suust kuulda olnud ja ei kuule te seda ka minu käest!” Kuidas tänavu?

“Mina ei ole see mees, kes tilkhaaval mett korjab. Meevõtmine algab alles pärast teabepäeva. Praegu on saagikust väga raske prognoosida. Tibusid loetakse ikka sügisel. Pidades kevadet ja suve silmas, mis mesilastele üsna meeltmööda, võib poolaastaga rahule jääda.

Tõsi küll, kevadine külmalaine natuke ehmatas. Kerkis küsimus, kas sellel aastal üldse mett saabki. Mandril mõnel pool sadas lundki. See tegi närvikõdi. Hilisem kevade soojus ja praegune soojus mõjub mesilastele positiivselt,” arutles mesinik-praktik ja programmi projektijuht.

Eelolevast teabepäevast ootab Aivar Raudmets asjalikke ettekandeid ja arutelusid, mis aitaksid mesindust Eestis edendada.

Raudmets oli ka eelmise mesindusprogrammi (2010–2013) juht. Projektijuhi sõnul on programmis neli meedet. Esimese meetme alla kuuluvad koolitused ja teabepäevad, infotrükised ja muud sellised asjad. See ongi üks tähtsamaid meetmeid selle alaga tegelejaile. Mesindusprogrammis on tähtsal kohal ka mee kvaliteedi ja mesilasperede arendamise meede ning Euroopa Liidu nõudeist tulenev meede.

Teabepäeval avatakse ka töötoad
Teabepäeval on pärast ettekandeid kavas avada ka väikesed töötoad, kus teemadeks mesilaste haigused ja üldse meetootmisega seonduv. Konsulendid vastavad mesinike küsimustele. Üks neist on Saaremaa mees Tiit Paomees ja teine Aivo Sildnik.

Teabepäev ongi selleks ellu kutsutud, et mesinikud saaksid oma küsimustele vastuseid. Aivar Raudmets on veendunud, et loengutest ja ettekannetest leiavad mesinikud ka midagi uut ja kasulikku, mida oma igapäevatöös rakendada.

“Tähtis on ka omavaheline suhtlus, mõtete vahetamine, seegi on üks väga oluline koostöövorm,” on Raudmets veendunud.

Kuidas mesinduse hetkeseisu hinnata? Raudmetsa sõnul mesinduse populaarsuse osas kurta ei saa, kuna mesinike pere on mitmel pool täienenud noorte hakkajate inimestega.

Olustvere koolis hakati pärast 20-aastast pausi uuesti mesinikke õpetama. “Meie Aimar Laugega olime seal viimases lennus. Lõpetasime 1994. Nüüd on Olustveres taas stardipauk antud. Tundub, et soovijaid jagub.” rääkis Raudmets

Murekohaks on mesilasi kimbutavad tõved. Kõige suurem mure on varroatoos. Selle haiguse raviga küll pidevalt tegeldakse, kuid mesilasperedes on see ikkagi sees,” rääkis Raudmets mesinike muredest.

Veel kinnitas Aivar Raudmets vana tõde, et mee tootmine on üks asi, kuid mesilastel on veel teinegi tähtis roll. See on taimede tolmeldamine.

Ei tohi alahinnata ka hobimesinike, kellel vaid paar-kolm taru, osatähtsust. “Igas piirkonnas peaks ikka mõni mesitaru olema. Seda juba tolmeldamise pärast,” rõhutas Raudmets.

Teabepäeva kokkuvõte tehakse Leisis Hany OÜ mesilas. Firmajuht Janar Suuster näitab oma majapidamist ja räägib mee tootmisest, pakendamisest ja turustamisest ning uute meetodite kasutuselevõtmisest.

Külastatakse ka Asvamäe OÜ-d Laimjala vallas, kus teabepäeval osalejad saavad ülevaate vaha töötlemisest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 425 korda, sh täna 1)