Koit Uus – pensionär, kes viib ajast hoolimata alustatu lõpuni (2)

AEG HINGE TÕMMATA: Kui töö on tehtud, võib mõne minuti kergemalt hingata. Pärast pausi ootab ees jalgrattaga koju väntamine. Foto: Sander Ilvest

AEG HINGE TÕMMATA: Kui töö on tehtud, võib mõne minuti kergemalt hingata. Pärast pausi ootab ees jalgrattaga koju väntamine. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeval pälvis Elamute Hoolduse majahoidja Koit Uus aasta heakorratöötaja tiitli. Suur tunnustus ja aukiri meest kõrgustesse ei tõsta, töö olevat töö nagu töö ikka.

Tuleb teid tubli töö eest õnnitleda! Ka Saarte Hääl avaldab tunnustust, sest ega majaümbrused ju iseenesest puhtaks ei saa.
Tegelikult on minu soov, et üldse mingit kajastust sellest ei tuleks. Oleks ma teadnud, et te mind üles otsite, ma oleks kuhugi ära kadunud.

Ma olen ikka hoidnud sellist profiili, et igasugustele intervjuudele olen eitavalt vastanud. Ma olen muidu suur ajakirjanduse lugeja, aga ise väga sõna võtta ei taha.

Pika veenmise peale oli Koit Uus siiski nõus meile oma igapäevaelu natuke tutvustama.

Kuidas teist üldse kojamees sai?
Töötasin pikalt miilitsas ja Eesti aja saabudes politseis, aga tegelik põhjus peitub selles, et tekkis väike tõrge tervises ja perearst ei soovitanud enam selle ameti peal jätkata.

Tuleb ennast küll liigutada, aga mitte enam sellisel tasemel. Politseist tulin ära 1999 ja siis ma paar aastat ei teinud üldse mitte midagi, aga oma 10 aastat pärast seda käisin veel puhkuste ajal politseis asendamas. Alles 2011 alustasin kojamehena.

Läksite kohe Tuulte Roosi piirkonda?
Jah, kohe. Mulle küll pakuti teisi piirkondi ka, aga mulle meeldis see kõige rohkem. Elan küll ise kesklinnas ja Tuulte Roos on linna ääres. Suvel sõidan sinna rattaga, aga talvel pean linnaliiniga kohale saama.

Mis kellast tööpäev tavaliselt algab?
Talvel, kui lähen bussiga, siis olen 6.45 kohal, aga suvel, siis on minu enda otsustada. Ise olen arvestanud, kaua sõidan, et umbes 6.30 kohal olla.

Vanemad inimesed tavaliselt ikka ütlevad, et neil pole varajase ärkamisega probleemi, kuidas teil on?
Ei, minul ka ei ole. Mul pole isegi kella vaja tirisema panna. Tavaliselt olen kell 5–6 üleval, eks ma siis vaikselt tegutsen, päris kohe minema ei hakka, kui ärkan. Õhtul lähen magama kusagil 11–12. Mulle 5–6 unetunnist täitsa piisab.

Millega täpselt Tuulte Roosi elamurajoonis tegelema peate?
Maju on palju, no tuleb hoida heaolukorda. (Muheleb.) Heakord on ju tegelikult väga lai mõiste. Peamiselt ikka hoian majaümbruse puhta ja talvel roogin lund. Muru niitma ma ei pea ja lillede kastmine pole ka minu ülesanne. Ainult ära õitsenud pojengiõied lõikan ära.

On see kant muidu hoolas ja korralik?
No, ma ei ütleks, ma leian, et palju asju oleks vaja veel lisaks heakorrale ära teha. Siiski, oma majaümbrust nad siiski hoiavad.

Eks ma aeg-ajalt ikka võtan ette asju, mida oleks vaja ära teha ja hakkan pihta. Näiteks need pesukuivatusplatsid olid täiesti rohtu kasvanud, nüüd need on enam-vähem tehtud. Ma olen selline maksimalist, et kui midagi on vaja ära teha ja sellega alustanud olen, siis teen ikka lõpuni, läheb aega, kaua läheb. Näiteks söömisega on samamoodi. Ega ma järele jäta.

Talvel on lumerookimist palju?
Kõik teed on vaja puhtaks lükata. Mul on seal vaja hooldada 4 maja 24 trepikojaga. Igal majal on ees ja taga kolm teed. Ühel majal lausa 6 teed. Üle-eelmisel talvel oli tõesti palju lund, siis mõjus natuke ikka selja peale see meeletu rookimine. Hanged olid üle pea. Aga noh, ma teen nii, kuidas jõuan. Arst ei luba üle pingutada. Pikemad tööpäevad on olnud kusagil 10 tundi.

See 10 tundi on ikka talvel, eks?
Jaa, aga suvel võid ka teha, kasvõi 12 tundi. Kui ma hakkan seal umbrohtu teede vahelt välja võtma, ega ma siis enne ära lähe, kui on tehtud see asi. Kemikaale ma ei ole kasutanud, siiani olen hakkama saanud n-ö mehaaniliselt.

Kõplaga natuke kraapimist ja ongi kadunud, sest see keemia on nagu mürgine või nii. Ma olen kõplale lisaks ostnud ka muid abivahendeid ja teinud omaloomingut, et oma tööd veidi lihtsustada. Oma kavalus ja mis aga aitab, selle ostan ära.

Olete midagi põnevat leidnud ka?
No kõige sagedasem leid on pesulõksud, aga need tänapäeva pesulõksud on nagu pool mängu. Suurema tuulega on jälle pesu maas ja lõksud katki. Muud ma väga leidnud ei ole, ahh… ei, eelmisel aastal leidsin mobiiltelefoni. Politseisse see jõudis, aga ma ei teagi, kas omanik selle lõpuks kätte sai.

Majainimesed terekätt ikka viskavad ja jõudu soovivad?
No mõned ikka. Ega ma paljusid tunne ju. Kõige tuttavamad on ikka need, kes on loomaarmastajad. Nad käivad ju igal hommikul oma loomadega väljas. Teisi ma väga ei tea.

Mis kellast te puhkama saate?
Suvel vast 11–12, talvel lumega läheb rohkem, eriti siis, kui teda veel juurde sajab. Suvel ma lõunauinakut ei tee, kui pole väga raske töö olnud, aga talvel ikka tuleb kasuks pärast rasket tööd. Selg annab tunda, kui ikka mitu päeva järjest seda kohevat lumevaipa alla sajab.

Oskate välja tuua selle ameti plusse ja miinuseid?
Pluss on see, et kui plats on korrast ära, siis teed korda ja on ikka kohe hea tunne. Enne ju ei lõpeta, kui tulemusega rahul olen. Miinust nagu ei oskagi välja tuua. Kui miilitsaamet oli nii poolnaljaga pigem tervist kahjustav töö, siis sellel ametipostil ju tervis ainult paraneb. Ma liigun, olen värskes õhus, päike särab. Keegi tagant ei lükka, nii kuidas jõuan, nii teen. Ma tean, mida ma pean ära tegema, aga kui kiiresti ma seda teen, see on minu oma asi. Talvel ma muidugi väga otsustada ei saa, lõunaks peaksid teed puhtad olema, aga muidu olen ametiga väga rahul.

Kuidas ise sellisesse tunnustusse suhtute?
No eriti ei suhtu kuidagi. Töö nagu töö ikka. Ma ei võta seda kui suurt sündmust. Ma leian, et seda poleks mulle üldse tegelikult vaja olnud.

Millega oma vaba aega sisustate?
Ma olen üksik pensionär, televiisorit vaatan ja muusika on mu suur kirg. Kunagi 20 aastat tagasi mängisin trumme ka, aga sellest pundist suurt asja ei saanud ja nüüd on bändimehed ka kõik lahkunud siit ilmast.

Kord kuus käin kindlasti mõnel kontserdil. Tänagi (eile – toim) lähen Smilersit kuulama, üks paremaid Eesti ansambleid.

Aastas tuleb 10–12 kontserti kas siis Tallinnas, Helsingis või Riias. Igal kuul ühes nendest ju mõni kuulus staar esineb, neid käin alati vaatamas. Tallinnas on nüüd vähem, aga parim ongi Helsingi. Vanakooli rocki kuulan suurima rõõmuga. Hiljuti käisin Tom Jonesi kuulamas ja sügisel lähen kindlasti Eric Claptonit vaatama. Kate Perry tuleb ka vist järgmisel aastal Riiga, ma veel mõtlen, kas lähen.

 

Kristi Luha

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 850 korda, sh täna 1)