Koduõlu ausse

Saaremaa koduõllest räägitakse legende. Olevat teine nii kange, et niidab mandrimehe kohe maha. Pigem aga on asi ikka selles, et mandrimees suurest rõõmust koduõlle saamise üle seda ülemäära pruugib. Igatahes vedas seltskonda toodud koduõllekapp veel mõnedkümned aastad tagasi kohalolijate suud naerule ja juttu jätkus kauemaks.

Kahjuks on läinud nii, et koduõlle tegemist jääb taludes vähemaks. Isalt pojale antud oskused hääbuvad üsna pea.

Poed on odavat humalavett täis ja kellel tänapäeva kiire elutempo juures ikka aega selle hüva kraamiga pikalt sahmerdada. Tahab see ju oma ruume ja tarbeid ning eks õllemeister ise peab ka olema rõõmus ja puhanud.

Seda enam on kena kuulda, et hakatakse jällegi valima parimat koduõlut. Tegelikult polegi asi ehk niivõrd selles, kelle õlu nüüd see köikse parem on.

Tähtsam on see, et ka seda väga vana tegu oskavad mehed saavad taas pildile ja ehk hakkab ka rahvas mõtlema, et esiisade traditsioone peaks hoidma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 122 korda, sh täna 1)