Üks ebaõnnestunud Rootsi-reis

VIISKÜMMEND AASTAT HILJEM: Külarahva jutu järgi suudab Aaser Palu ühe käega teha rohkem kui mõni teine kahega. Fotole jäi mees koolivend Harri. Remmelkoore õuel koos sõiduautoga Žiguli, mille ta ise on üles putitanud. Foto: Tõnu Veldre

VIISKÜMMEND AASTAT HILJEM: Külarahva jutu järgi suudab Aaser Palu ühe käega teha rohkem kui mõni teine kahega. Fotole jäi mees koolivend Harri Remmelkoore õuel koos sõiduautoga Žiguli, mille ta ise on üles putitanud. Foto: Tõnu Veldre

Sel aastal möödub viiskümmend aastat sündmustest, mis leidsid Muhu saarel aset ajal, mil naaberriiki reisimine võrdus kriminaalkuriteoga. Nimelt otsustasid kaks Pöide koolipoissi sõjaaegsetest püssidest märki laskma hakata. Peagi oli aga piirivalve kohal ja poistel tekkis plaan paadiga Rootsi putkata.

Traagilised sündmused hakkasid hargnema 1964. aasta sügisel. Loo üks peategelane Aaser Palu oli just asunud õppima Kingissepa linna kutsekooli, mida rahvasuus “trudaks” kutsuti. Varem Tornimäe koolis 7 klassi lõpetanud Aaseri kohta arvasid õpetajad, et kuigi seaduse järgi peaks ta veel aasta õppima, olid tema hinded nii alla kukkunud, et kas tal enam ongi mõtet aega raisata. Nii poiss linna kutsekooli läkski.

Loo teise tegelase Jaanus Olliga oli Aaser sõber lapsest saati. “Käisime koos õnge loopimas, aga vaat Jaanusel oli see püssihaigus,” alustas Aaser meenutamist. Jaanus ei käinud veel kooliski, kui tal oli juba korralik relvaarsenal ja maa sisse kaevatud koopad, mis nägid välja nagu rebaseurg. Jaanus käis samuti kutsekoolis, aga mitte Kuressaares ehk toonase nimega Kingissepas, vaid Vigalas, kust ta tihti poppi tegi. Lisaks püssihaigusele oli Jaanusel veel see viga, et ta ei tahtnud tööd teha, üksik laps, nagu ta oli.

“Ju siis see koolielu pole talle meeldinud,” oletas Aaser, miks sõber koolist jalga lasi. Jaanus kutsus Aaserit endaga seltsis Muhku kaasa. Kuigi Aaser pidi linna kooli minema, veenis sõber ta ümber.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 951 korda, sh täna 1)