Laulu- ja tantsupidu puudutas igaühte

ÜLEVAD EMOTSIOONID: Esiplaanil Muhu valla kultuurijuht Anneli Tamm. Taga paistab Muhu naisrühm Tokkroes. Foto: Mikk Rand

ÜLEVAD EMOTSIOONID: Esiplaanil Muhu valla kultuurijuht Anneli Tamm. Taga paistab Muhu naisrühm Tokkroes. Foto: Mikk Rand

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu “Aja puudutus. Puudutuse aeg” tekitas ülevaid tundeid nii esinejates ja publikus kui ka neis, kes suurt pidu televiisori vahendusel jälgisid.

“Ikka ülivõrdes – võimas, vägev,” vastas Saare maakonna kultuurinõunik Valve Heiberg küsimusele, milliste märksõnadega võib tänavuse peo kokku võtta. Heiberg rääkis, et kuna tantsupidu toimus varem, siis on tantsupeo emotsioonid jõudnud juba veidi laagerduda, kuid laulupeo omad on veel väga värsked.

Ilmalind meeldis kõigile
“Esimeste lauljate lavale jõudmisest kuni peo lõpuni, mis kuidagi ei tahtnud lõppeda, see oli ikka võimas, võimas,” õhkas Valve Heiberg, tähendades samas, et ka tantsupidu oma ilude ja võludega, lisaks elav muusika taustaks ning see, kuidas muusikud nautisid tantsijate poolt pakutavat ja kuidas üksteist toetati, andis samuti vägevaid emotsioone. “Eks neist muljetest ja tunnetest peab jaguma järgmise peoni, viie aasta pärast toimuvani.”

Heibergi sõnul oli väga vahva ja vau-efekti tekitav rongkäigus meie müütiline Mustjala rahvariideid kandev ilmalind, mis meeldis nii eestlastele kui väliskülalistele. Rongkäik ise on aga alati väga emotsionaalne, jõudu ja energiat andev. Saare maakonna kirjadega silti kandsid rongkäigus Valve Heiberg ja maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember.

Suurel peol Karja rahvariideid kandnud ja saarlaste rongkäigus osalenud kultuuriminister Urve Tiidus ütles, et seekordne pidu oli kaunis, kvaliteetne, võimas elamus. Isegi ilmataat oli pidulistega mestis. “Igale inimesele on vaja sündmusi, mis tõstavad teda hingeliselt ja emotsionaalselt,” rääkis kultuuriminister, lisades, et laulu- ja tantsupidu suudab seda.

“On hingeülendavaid hetki, mil tajud eriti selgelt, et su juured on Eestimaa mullas ja see maatükk on igavesti su vaimus ja südames,” rääkis kultuuriminister. “Kui mudilaskoorid pärast esinemist lavalt ära liikusid, seisin parajasti raadiotorni juures. Üks väike noormees kommenteeris äsjast suurel laval laulmist vaimustunult kaaslastele: “See on kõige ekstreemim päev mu elus!” Kas pole see kõrge hinnang!” oli minister veel eilegi vaimustuses.
Seegi, et sellel peol oli rekordarv saarlasi, kõneleb Urve Tiiduse hinnangul pisut ka üldisemast foonist – näiteks rahvatants kogub praegu kõikjal suuremat populaarsust ja selle harrastajate arv kasvab. “Ka meeste osa tantsurühmades on suurenenud. Küllap on see vajalik vastukaal intensiivsele arvutisuhtlusele. Inimesed tahavad kokku tulla ja koos tegutseda,” kinnitas ta.

Anne Kann sai kaela tammepärja
Mudilaskooride liigidirigendi, Muhus elava ja Saaremaal töötava Anne Kannu sõnul oli tänavune pidu väga hea taseme ja energiaga. “Liigidirigendi roll seal suures masinavärgis on pisike, kuid samas oluline, et kõik õnnestuks.” Dirigent Anne Kann oli üks väheseid, kes pärjati laulu- ja tantsupeo lõputseremoonial tammepärjaga.

Eesti Meestelaulu Seltsi korraldatud peotule valves olid meie maakonnast Tiit Aavik Saaremaa meeskoorist SÜM ning rahvamuusik ja segakoori Waldia juhendaja Õie Pärtel. Peotule suure rongkäigu eesotsas kõndisid SÜMi kolm liiget Asko Berens, Mikk Saarela ja Madis Aavik, kel oli austav ülesanne saata laulupeo tuli ja logo turvaliselt lauluväljakule.

Tantsupeo kunstilise toimkonna liige, Kärla kultuurijuht Virge Varilepp tähendas, et kindlasti oli tema jaoks tänavune laulu- ja tantsupidu puudutav ning kandis oma õiget nime. “Oli emotsionaalne ning võis kiskuda mitmes kohas pisara välja,” rääkis Varilepp.

Piduliste muljeid saab lugeda kolmapäevase Saarte Hääle kultuuriküljelt.


Saarlased suurt meditsiiniabi ei vajanud

Meditsiinitöötaja Tiina Rüütel ütles, et õnneks saarlastel suuri õnnetusi, vigastusi ette ei tulnud ning nende vaatenurgast läks suur pidu suhteliselt rahulikult. “Olid sellised väiksemad vigastused, päikesepõletused, villid. Tavaliselt inimene ju päikesepõletuse ja kannavilliga meedikute poole ei pöördu, aga selleks me seal olime,” tähendas ta.

Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 819 korda, sh täna 1)