Raamatututvustus: USA peaks rõõmustama oma allakäigu üle

TÕUS JA LANGUS: Kogu 20. sajandi vältel on kestnud Ameerika Ühendriikide ülesmäge liikumine. Paratamatult peab aga igale hiilgusele järgnema langus. Nii vähemalt arvab osa ühiskonnateadlasi. Eks me näe. Foto: sagmart.com

TÕUS JA LANGUS: Kogu 20. sajandi vältel on kestnud Ameerika Ühendriikide ülesmäge liikumine. Paratamatult peab aga igale hiilgusele järgnema langus. Nii vähemalt arvab osa ühiskonnateadlasi. Eks me näe. Foto: sagmart.com

Säärase esmapilgul kummalisena tunduva väite käib välja Ameerika politoloog Charles Kenny raamatus “Allakäigu hea külg: miks ülejäänud maailma tõus on Läänele suureks plussiks” (The Upside of Down: Why the Rise of the Rest is Great for the West).

Selle aasta alguses ilmavalgust näinud raamatu sisu võib kokku võtta ühe lausega – nagu ajaloos suurriikidega (näiteks võimas Rooma impeerium) ikka on juhtunud, nii satuvad ka Ameerika Ühendriigid kunagi (või on juba sattunud) allakäigu teele; see on aga väga hea, eriti ameeriklaste endi jaoks.

Kenny kirjutab: “Liidripositsioon annab küll kindlustunde ja rahustab, kuid samas vajame me üha sagedamini, et ka teised riigid tõuseksid ja teeksid edusamme, ja nende kiire areng, kui see tõepoolest aset leiab, ei peaks meid hirmutama.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 104 korda, sh täna 1)