Rassism ja ksenofoobia on Rootsis pealetungile asunud (6)

TÕUSUTEEL: Riigi liialt leebe migratsioonipoliitika on vihale ajanud paljud rootslased. Pildile on jäänud neonatsliku Rootsi Vastupanuliikumise (Svenska Motståndsrörelsen) meeleavaldus rahvuslipu päeval 6. juunil. Kuna see liikumine on rassistlik, peab politsei olema valvel, hoidmaks ära võimalikke kokkupõrkeid.
Foto: Wikipedia

Inimõiguste kaitsjad Rootsis löövad häirekella – viimastel aastatel on riigis märkimisväärselt kasvanud sallimatust õhutavate marurahvuslike rühmituste mõjuvõim ja sagenenud ksenofoobiast põhjustatud vahejuhtumid.

Mõned nädalad tagasi valmis inimõiguste kaitsjatel detailne uurimistöö, milles on vaatluse alla võetud vähemusrühmituste olukord Rootsis. Uurimistöös osales üle 30 valitsusvälise organisatsiooni (VVO), ettevõtmise eestvedaja oli aga Rootsi ÜRO-toetusliiga (rootsi k Svenska FN-förbundet ehk SFNF).

Uurimust kokkuvõtvas aruandes on öeldud, et ehkki Rootsi on maailmas tuntud kui väga vabameelne ja erinevuste suhtes äärmiselt tolerantne riik, on seal viimastel aastatel järsult kasvanud rahvus- ja seksuaalvähemuste vastu suunatud vägivallajuhtumite arv. Muret tekitav on uurimistöö autorite arvates veel see, et Rootsi sisepoliitikas on viimastel aastatel pead tõstnud ksenofoobiat propageeriv erakond Rootsi Demokraadid (rootsi k Sverigedemokraterna). 349-kohalises Riksdagis on sel erakonnal praegu 20 kohta, viimastel Euroopa Parlamendi valimistel said aga Rootsi marurahvuslased koguni kaks mandaati 20-st.

 

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 527 korda, sh täna 1)