FOTOD: Minister Pevkur kiitis ühinevaid valdasid

KORDONIS: Minister Hanno Pevkuril (vasakult teine) oli eile Saaremaal mitmeid kohtumisi. Pildil uudistab ta Roomassaares asuvas kordonihoones päästetehnikat koos politseijuht Elmar Vaheri (vasakul), riigikogu liikme Kalle Laaneti ja keskkriminaalpolitsei arendusbüroo juhi Priit Heinsooga (paremal).
Foto. Sander Ilvest

Siseminister Hanno Pevkur, kes eile kohtus nii Saaremaa omavalitsuste liidu esindajatega kui ka kolme ühineda sooviva valla Kaarma, Kärla ja Lümanda vallavanematega, kinnitas, et Saaremaal saab olema täpselt nii palju omavalitsusi, kui elanikud soovivad.

„Minu selge seisukoht on vabatahtlikku ühinemist toetav. Kaarma, Kärla ja Lümanda on oma otsuse teinud. Meie püüame jõuda veel juulikuus valitsuses selle otsuse heakskiitmiseni,” lubas Pevkur. Siis saab juba novembris uue volikogu erakorralised valimised korraldada. Minister oli teadlik, et samal ajal on käimas Kuressaare linna algatatud uus ühinemisprotsess.

Saaremaa on tema jaoks ainulaadne võrreldes mandri omavalitsustega, kus väga paljud teenused lähevad üle maakonna piiride. Saaremaal on see kõik koos.

“Siin on väga suur võimalus teha üks omavalitsus. Aga kui näiteks Muhu vald tahab jääda eraldi – palun väga,” ütles minister. Ruhnu on tema sõnul eristaatuses, aga sealgi peab ikkagi kohalik kogukond oma valikud tegema.

Kohtumisel räägiti ministrile, et Lümandas suhtuti ühinemisse algul üsna kriitiliselt, kuid lõpuks oli seal ühinemisele kõige suurem toetus.

“Ütlesin nii Saaremaa omavalitsuste liidu juhile kui ka Kuressaare linnapeale, et kui tuleb kindel signaal, et tahetakse ühineda ja ka kuupäevad on paigas, anname siia riikliku nõustaja,” lubas ta. Kolme valla pealt on ju näha, et ühinemise saab läbi viia sisuliselt poole aastaga. Suure valla puhul võib minna ka aasta. Kolme valla ühinemine ei ole Pevkuri silmis mitte raiskamine, vaid hea eeskuju. Selgitamine andis ju häid tulemusi.

Otseselt saavad kolm valda riigilt raha üle poole miljoni euro, mis moodustab moodustatava ühendvalla eelarvest pea 10 protsenti. Vallavanemate eelistus oli teha selle raha eest kergliiklusteid.

Minister Pevkurile oli Saaremaa vald ühendvalla nimena täiesti vastuvõetav. Ta tõi näite, et on ju Viljandi maakond, Viljandi linn ja Viljandi vald. Ta lisas, et olemas on ju ka Hiiu vald ja Saare vald asub hoopis Jõgevamaal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 592 korda, sh täna 1)