FOTOD:Suur pere kaotas tules kodu (37)

TULI VÕTTIS KODU: Keskel pereema Merike, tema kõrval tütar Sandra ning tütar Kerstini poeg Gregor. Paremal Merikese tütar Kerstin ja tema noorim poeg Jasser.
Foto: Sander Ilvest

Vaid loetud tunnid pärast suve algust süttis reedel Orissaare vallas Kareda külas Sarapiku talu, mis oli alles möödunud sügisel telesaate “Kodutunne” abiga uue kuue saanud. Põlengu tagajärjel jäi peavarjuta viis inimest.

Pühapäeval kella 18 paiku, kui Tagavere seltsimaja õuel oli hoogu võtmas sealne jaanipidu, šokeeris peolisi teade, et Sarapiku talu põleb.

“Mul pole enam kodu…” olid maja perenaise Merike Allvee ainsad sõnad, kui ta kiirabiautost väljus ja vend Urmase õlale toetudes venna Tagavere külas kortermajas asuva kodu poole astus.
Ka eile oli pereema Merike juhtunust masenduses. Septembris remonditud elumajast jäid püsti vaid seinad. Maja paekiviseinas oli aga tahvel, mil aastaarv 1930.

Maja varemetesse perenaine siseneda ei julgenud, kuna tuld kustutanud päästjad olid käskinud Pärnust saabuvad menetlejad ära oodata. Eile ennelõunaks keegi temaga veel ühendust võtnud ei olnud. “Võib-olla nad käisid ka. Ma pole ju siin olnud,” oli Merike nõutu.

Päästeameti pressiesindaja Evelin Tringi kinnitusel tuleb menetleja Saaremaale neljapäeval. Majarahval soovitas ta põlenud hoonesse seni mitte siseneda, kuna see võib olla varisemisohtlik. Samuti raskendab esemete eemaldamine tulekoldest menetleja tööd.

Merike Allvee sõnul hakkas ta ennast pärast seda, kui lapsed olid õhtul jaanitulele läinud, sauna sättima. “Mõtlesin, et käin saunas ära, kena rahulik,” ohkas naine. Teel sauna nägi ta aga verandaaknast tuleleeki. Merike üritas ise aiavoolikuga leeki summutada, aga tulutult.

Tuleviku kohta ei osanud ta midagi arvata. “Ait on ju olemas, siin saaks ajutiselt elada,” mõtiskles ta. “Lapsed pole ju “linnaeluga” harjunud. Nõuavad kogu aeg, et millal me koju lähme,” rääkis Merike.

Esimese asjana tahaks ta majaümbruse prahist koristada, et lapsed saaksid jälle õues ringi joosta. Kuigi perel on alles vaid seljariided, ei osanud Merike esimese hooga midagi soovida. “Pole ju asju kusagile pannagi,” lausus ta.

Maja kindlustatud ei olnud. Valjala Seakasvatuse OÜ-s töötav Merike ei usu, et ta oma palga eest suudaks maja lähiajal üles ehitada. Mõte koristustalgutest talle aga täitsa meeldis.

Perekonna olukorra muudab veelgi raskemaks tõsiasi, et kustutustööde ajal tagurdas Tagavere vabatahtlike komando päästeauto otsa pererahva punasele BMW-le.

Orissaare vallavanem Vello Runthal ütles, et vald aitab kõigega, mida vaja. “Me leiame oma reservfondist raha, summat ei oska küll praegu öelda, “ kinnitas vallavanem. Nii palju vahest mitte, et maja uuesti üles ehitada, aga elementaarsete asjadega, mida eluks vaja, saab abistada kindlasti.

“Kodutunde” produtsent Kristi Nilov oli juhtunust kuuldes jahmunud. “Sellised asjad nagu elekter jm kontrollime me alati üle,” rääkis Nilov, rõhutades, et nende töömehed on alati professionaalid.

Ka kevadel läks mandril üks “Kodutunde” ehitatud maja põlema, kuid siis oli tegemist hooletu suitsetamise tagajärjega. “Me oleme endale kogu aeg aru andnud, et ehitame päriskodusid, mitte ei tee neid ainult saate jaoks,” kinnitas Kristi Nilov.

Kellel on võimalik kodu kaotanud peret toetada, siis selleks on Tagavere poes annetuskast. Samuti saab teha ülekande Orissaare vallavalitsuse Swedbanki arvelduskontole EE032200001120137030 märgusõnaga “Sarapiku”.

Tõnu Veldre, Ivika Laanet
uudis@saartehaal.ee

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 10 336 korda, sh täna 1)