Marko Kaljuveer: Koguva on mul väga hinges!

Marko Kaljuveer. Foto Irina Mägi

Marko Kaljuveer. Foto Irina Mägi

Kevadine pühapäev Koguvas on harjumatult vaikne. Ei turiste ega kedagi. Meri ei kohise, lambad ei määgi… Ainult Tooma talu poolt kostab käo kukkumist. Kui ajalugu meenutada, siis tundub, et siin külas ongi elatud justnagu Vanajumala selja taga. Koguval on alati elanud kirglikud inimesed. Vahel ka sõgedalt oma asja ajades ja oma tõe sisse uskudes, aga ikkagi.

Ligi 25 aastat teleekraanil spordist kõnelnud Marko Kaljuveeri seob selle paigaga siin üks lapsepõlvemälestus. Tuleb minna tagasi aastasse 1975. Sulev Nõmmik väntas siin Jaan Rannapi tuntud raamatu järgi lastefilmi pealkirjaga “Jõmm”. (Vene keeles kõlas see pealkiri “Мишук”, eestikeelset koopiat filmist pole kahjuks säilinud. – T. K.) “Elasime poistega Piiril ja käisime siin Toomal võtetel. Filmiti veel Roomassaares, Kuivastus ja Hellamaal, aga põhivõttepaik oli ikka Koguvas. Sellest ajast peale ongi Muhumaa ja Koguva mulle hinge jäänud.”

Filmil oli Marko elus veel teinegi määrav roll. Lisaks heale kontaktile lavastaja Sulev Nõmmikuga, oli tuleviku suhtes oluline kohtumine näitleja Salme Reegiga. “Ta võttis mind oma kuuldemängudesse Eesti Raadios.” Sealt ilmselt saigi alguse armastus ekraani ja eetri vastu.

“Kui me 2005 koos elukaaslase Marianniga endale suvekodu otsima hakkasime, me Muhu peale isegi ei mõelnud, arvasime, et jääb liiga kaugeks. Lõpuks jõudsime kaarega ikkagi just siia, ööbisime meie praeguses naabertalus Käspril ja saime Käspri Maie käest teada, et Jürna peremees müüb siin vanade varemetega krunti.”

Edasi loe Oma Kodu suvenumbrist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 258 korda, sh täna 1)