Maavalitsus kostitas trikitavat Aviest taas kord trahviga (2)

Kuna märtsist maikuuni on Tallinna–Kuressaare–Tallinna lennuliinil graafikut muudetud 14 korral ning graafikut mitte järgitud 17 korral, määras Saare maavalitsus lennufirmale Avies järjekordse leppetrahvi. Sedakorda juba kopsakama – veidi üle 11 100 euro suuruse.

AS-ile Avies läkitatud trahviotsuses tõdeb Saare maavanem Kaido Kaasik, et lennufirma tühistas märtsis 3,5 lendu, aprillis ühe lennu ja mais kolm lendu, samuti muutis firma graafikut, lennates mais kuuel korral läbi Kärdla.

Oma selgitustes maavalitsusele märkis lennufirma, et 6,5 lendu jäi ära tehnilistel põhjustel ja üks lendudest tühistati ilmastikust tingitud põhjusel. Ka läbi Kärdla lennati Aviesi kinnitusel tehnilistel põhjustel.
Vedaja selgitas lisaks, et neil on Eestis vaid kaks lennukit ja kui Kuressaare või Kärdla liini teenindaval lennukil on tehniline rike, võtab uue lennuki liinile toomine aega vähemalt 12 tundi. Seepärast teenindavatki säärastel juhtudel kahte liini üks lennuk.

Lisaks neile kordadele ei järgitud graafikut, nagu mainitud, 17 korral – märtsis kümnel, aprillis kahel ja mais viiel korral. 45-minutiline hilinemine oli seejuures lühim. Väljalend on hilinenud ka nt 120 minutit. Kuressaare lennujaama andmeil hilines vaid kaks reisi kehva ilma tõttu, ülejäänud kordadel olid graafiku muudatuste põhjusteks ilmast mittesõltuvad asjaolud.

Tuginedes lennuliini teenindamise lepingus sätestatud trahvimisvõimalustele ja arvestades tõsiasja, et Avies on lepingut rikkunud aina tihedamini, määras Saare maavalitsus trahvisumma 11 162,4 eurot. See summa peetakse kinni Aviesile makstavast juunikuu riiklikust toetusest.

Saare maavalitsuse arendusnõunik Karl Tiitson ütles, et juunikuu toetuse tegelik määr selgub, kui kõnealuse kuu lennud on lennatud. Kui mõni lend jääb ära, siis selle eest toetust ei maksta.
“Praegu on juunis tellitud 39 lendu, mis tähendab, et kui nad kõik need lennud ära lendavad, saaks nad kokku 74 334 eurot toetust,” selgitas ta. “Kui mõni neist lendudest ära peaks jääma, siis summa kohe väheneb.” Ühe lennu kohta on toetus 1906 eurot.

Tiitson märkis ka, et poole toetusest saab lennufirma alati ettemaksuna, poole järgmisel kuul n-ö tagantjärele.

Ka märtsis trahvis maavalitsus lennufirmat graafiku muutmise eest. Tol korral oli trahvisumma 3300 eurot. Lennufirma taotles siis summa vähendamist, kuid maavalitsus ei soostunud.

Saare maavalitsuse arendusnõunik Karl Tiitson selgitas, et Aviesil oli küll ka võimalus korraldus 30 päeva jooksul kohtus vaidlustada, kuid seda lennufirma ei teinud. Seega pidas Saare maavalitsus eelmise trahvisumma Aviesile makstavast toetusest kinni.

Ka sel korral on lennufirmal õigus leppetrahv kohtus vaidlustada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 370 korda, sh täna 1)