PRIA: piimatrahvi kogumine on piimatööstuste ülesanne

PRIA teabeosakonna juhtivspetsialist Ene Tulp ütles Saarte Häälele, et PRIA-le maksab piimatrahvi mitte põllumees, vaid piimatööstus, kellele piimatootja oma piima müüb.

Millal hakatakse trahvi välja nõudma ja kui kiiresti peab tootja talle määratud trahvi ära maksma?

PRIA-le maksab trahvi kokkuostja ja kokkuostja peab raha kinni tootja piimarahast.

Kokkuostja peab individuaalse kvoodi ületamise eest arvestatud tasu kinni rahasummast, mis makstakse individuaalset kvooti ületanud põllumajandustootja poolt kokkuostjale tarnitud piima eest alates neljandast kuust kvoodiaasta lõppemisest arvates. Kokkuostja kannab kinnipeetud tasu komisjoni määruses sätestatud tähtajaks üle PRIA määratud arvelduskontole.

Kas trahv tuleb maksta korraga või saab seda ajatada ja maksta jupikaupa graafiku alusel nagu pangalaenu? Milline on sel juhul n-ö intress?

Kuna tootjalt peab trahvi kinni kokkuostja, siis on see tema reguleerida, kuidas ta selle kätte saab. Määrus ütleb, et trahv peetakse kinni piimarahast.

Millised on sanktsioonid, kui tootja keeldub trahvi maksmast, olgu põhjus siis milline tahes? Näiteks pole lihtsalt raha, et trahvi maksta. Mis siis saab?

PRIA saab trahviraha kokkuostjalt.

Kuidas arvestatakse trahv kvoodi ületamisel?


Pärast tootmiskvoodi ületamise selgumist vähendab PRIA võrdeliselt kõigi individuaalset kvooti ületanud põllumajandustootjate tarnitud piimakoguseid individuaalse kvoodi täitmata jätnud põllumajandustootjate täitmata jäetud kvoodikoguste ning reservis oleva kvoodikoguse ulatuses.

Sisuliselt tähendab see seda, et kui reservis on veel kasutamata kvooti, siis arvestatakse esmalt koondnumbrist sellised jäägid maha. Kui seejärel on kasutatud kvooti ikka veel rohkem, kui Eestile lubatud, siis jaotatakse ületatud kvoodi osa võrdeliselt kõigi ületajate vahel. Tegemist on küllalt keeruka valemiga, mille alusel arvestatakse välja nn vähendamise koefitsient.

Seega ei ole praegu eelmise aasta täitmise alusel Saaremaale tulevaid nn võimalikke trahvisummasid tegelikult sugugi võimalik arvestada, kuna see ei sõltu ainult taotlejatest endist, vaid kogu Eesti olukorrast tervikuna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 159 korda, sh täna 1)