Valjala taastab jaanituletraditsiooni (1)

Kui läinud aastal kolis Valjala valla jaanituli Saklasse, siis seekord süüdatakse tuli taas Valjala maalinnal.

Teemat arutanud valla kultuurikomisjon leidis, et kuigi korralduslikult on jaanipidu pidada küll lihtsam Sakla klubi juures, kus on olemas vabatahtlik korraldusmeeskond, elektriga varustatus, WC-d, lava ja võimalus vihma korral siseruumidesse kolida, oli Valjala aleviku rahvale juba lubatud, et jaanituli toimub sel aastal taas Valjalas.

Kuid selleks, et see tõesti nii läheks, otsustas kultuurikomisjon anda Valjala inimestele võimaluse panustada maalinnal toimuva jaanipeo korraldamisse. Abi oodatakse nii jaanitule ettevalmistus- kui ka järelkoristustöödel, samuti näiteks abi osutamist generaatori, välikäimlate ja muu vajaliku muretsemisel.

Valjala vallavanem Aare Martinson ütles, et eelmise aasta otsus korraldada valla jaanituli Saklas oli ühekordne. “See oligi katseline ja läks ilusti korda, kõik oli tore,” märkis vallavanem, mööndes samas, et Valjala rahvas tunneb ennast veidi puudutatuna, kui kõik suuremad üritused alevikust ära viiakse – laulupäev Jööri külamuuseumi, jaanituli Saklasse jne.

Vallavanema sõnul ei jõuta sel aastal maalinnale küll elektrivoolu viia, kuid järgmise aasta jaanipäevaks on elekter olemas. Siis on edaspidi korralduslikult lihtsam. Valjala rahvast oodatakse aga, nagu juba öeldud, jaanitule korraldamisse panustama.

“See võikski olla nagu igas külaseltsis kogukonna tehtud, miks ei võiks siis Valjala inimesed kaasa lüüa?” arutles vallajuht, lisades, et ega valla jaanituli ole ühe või kahe inimese korraldada, ehkki eestvedajad on vallavalitsus ja kultuurijuht.

“Külades tehakse ikka kambakesi, ka meil peaks see nii olema,” kõneles Martinson, kelle sõnul tuleks kokku saada selline tubli seltskond, et tiimitööna sünniks suur ja uhke jaanituli. Valjala valla jaanituli toimub maalinnal 21. juunil, Sakla jaanituli süüdatakse 22. juunil.


Uhkem kui varem

23. juunil Valjala vallas Jööri külas toimuv jaanituli tuleb uhkem kui kunagi varem. Nimelt tuleb külamuuseumi õuele esinema bänd Mehed Jäävad Koju, kes võtab kaasa veel kolme bändi liikmed. “Teiste bändide nimesid ma veel ei tea – kas öeldakse või jääb see üldse üllatuseks,” ütles Jööri külamuuseumi peremees Sulev Peäske. Ta lisas, et jaanitulele on tulemas ka Kanal 2, kes teeb saateklippe lisaks Valjala vallale ka Orissaare ja Kärla vallast.
Selleks, et kulusid veidigi katta, on Jööri jaanituli esmakordselt tasuline. Piletihind on sümboolne – 3 eurot.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 625 korda, sh täna 1)