Eurovalimised: Indrek Tarandi soolo, saarlased kodus tagasihoidlikud (16)

Pühapäeval toimunud europarlamendi valimised võitis Saare maakonnas küll Reformierakond, kuid isikuliselt tegi korraliku sooloetenduse Indrek Tarand, kes võttis võidu 14 omavalitsuses 16-st.

Saarlaste Hannes Hanso, Urve Tiiduse ja Tõnis Paltsu saak jäi kodusaarel üsna kesiseks. Olgugi et Hanso sai kokku 2655 häält, tuli neid Saare maakonnast vaid 316, sealhulgas tema juhitavast Kuressaare linnast üsna lahja tulemus – 86 häält. Selle tulemusega jäi ta linnas alla näiteks Edgar Savisaarele, Jüri Ratasele ja Martin Helmele. Rääkimata valimiste suurematest staaridest. Kogu Saare maakonna arvestuses sai Hanso siiski üsna tubli 7. tulemuse. Kokku oli nimekirjades 88 kandidaati.

Paremini ei läinud kodulinnas ja -saarel ka ekslinnapea Urve Tiidusel. Kokku võttis ta Eestis 650 häält, neist Saare maakonnas 132 ja Kuressaares vaid 68 häält. Kogu maakonna lõikes oli Tiidus 17. tulemuse tegija.

Tulemuste tagumisse otsa jäi siitkandist riigikogusse valitud Tõnis Palts, kes sai üle Eesti 226 häält, Saare maakonnast 35, sh Kuressaarest 18 häält.

Omavalitsuste arvestuses ei saanud Indrek Tarandi vastu keegi. Kuressaares ületas Tarandit antud häälte hulgalt Andrus Ansip ja Torgus sai enim hääli Marju Lauristin.

Eestist europarlamenti pääsenud kandidaadid kogusid ka Saare maakonnas üsna suure häältesaagi. Erandiks vaid Yana Toom, kes sai Saare maakonnas vaid 15 häält. Neist 11 tuli linnast, kaks Torgust ning Salmelt ja Kaarmalt tuli kummastki üks hääl. Üle Eesti sai Toom seevastu 25 251 häält, seega saarlased tema edusse ülemäära palju ei panustanud.

Päris nulltulemus oli Saare maakonnas viiel kandidaadil ja kuni viie hääle saajaid oli paras hulk.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 760 korda, sh täna 1)