Saarte Hääl läheb Bornholmi avastama (1)

ÜLLATUS: Just sellised kivid tulid Anseküla maapõuest välja. Foto: Raul Vinni

ÜLLATUS: Just sellised kivid tulid Anseküla maapõuest välja. Foto: Raul Vinni

Järgmisel nädalal on Saarte Hääl külas Bornholmi saarel, millel on ka tänapäeval Saaremaaga üsna üllatavad sidemed. Näiteks võib maapinnast kaevamiste käigus välja tulla vanu kive, millel peal kiri “Bornholm”.

Eesti taasiseseisvumise järel läviti Bornholmiga tihedalt, vahetati õpilasi, üksteisel käisid külas erinevate elualade esindajad. Kuressaare ja Bornholmi pealinn Rønne sõlmisid sõprussidemed juba 1991. aastal.

Üks Bornholmiga seotud üllatav lugu juhtus aga eelmisel aastal Saaremaal elava, kuid Bornholmilt pärit Kristian von Wowerniga, kes Saarte Hääle ajakirjanikku Bornholmil ka võõrustab. Nimelt silus Kristian oma Anseküla kodus ühel vanal taluasemel ekskavaatoriga maad. Maapinnast tuli välja viis täiesti tervet šamottkivi, mis tehtud Bornholmil.

“See oli ikka üsna üllatav,” märkis Kristian. Ta võttis ühendust Bornholmil praeguseni töötava vabrikuga ja sealt öeldi, et need kivid on seal tehtud, nii umbes 100 aastat tagasi.

Vanemate inimestega rääkides selgus, et kivid on Ansekülla jõudnud Sõrves asuvast Kaimri külast. Sealsete II maailmasõja lahingute käigus kannatada saanud majade ehitusmaterjali sai ju mujal kasutada. Kuidas need kivid aga Kaimrisse sattusid, ei oska keegi enam öelda.

Kristiani sõnul on ajaloolaste arvates võimalik, et ehitusmaterjal on pärit Gotlandilt, kuhu see oli omakorda toodud Bornholmilt. “Aga pole ka saladus, et Saaremaa ja Bornholmi vahel oli kunagi üsna tihe kaubavahetus,” lisas ta.

Mis Saaremaal ja Bornholmil ühist ning kas või seda, millises tehases on tehtud need Ansekülast leitud kivid, ja paljust muust saab juba järgmisel nädalal lugeda Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 295 korda, sh täna 1)