Okaspuupalkide ja puidugraanulite hinnad teevad rekordeid

Saarte Hääl avaldab kokkuvõtte Erametsakeskuse tellimusel valminud 2014. aasta I kvartali puiduturu ülevaatest, mille koostas KIK-i toetuse abil OÜ Tark Mets.

• Okaspuupalkide hinnad tõusevad juba mitmendat kvartalit järjest ning taas on jõutud uute EMK hinnastatistika rekorditeni. Männi- ja kuusepalk on aastaga kallinenud enam kui 5%. Kõige enam on kallinenud kuuse- ja männipeenpalk.

• Lehtpuu jämesortimentide keskmised hinnad pole viimase kolme kuuga oluliselt muutunud. Aastataguse ajaga võrreldes on muutused pisut suuremad: kasepalk on kallinenud 2,8%, lepapalk 0,9% ja kasepakk 0,5%. Riigimetsast müüdud lehtpuu jämesortimendi hinnad on kolme kuu taguse seisuga võrreldes miinuses.

• Paberipuiduturul on I kvartaliga neljast meil varutavast sordist kolm kallinenud. Kõige enam on kolme kuuga kallinenud kasepuit (üle 5%). Kuusepuit on kallinenud enam kui 2%, männipuit üle 1% ja ainsana on odavnenud haavapuit, enam kui 2%. Aastataguse ajaga võrreldes on pilt pisut teine: männi- ja kuusepuit on kallinenud aastaga ligi 6%, kasepuit on odavnenud enam kui 8% ja haavapuit enam kui 2%.

• Küttepuidu hind tõusis tänavu aasta alguses taas üle 24 euro piiri ja on püsinud kuude lõikes vahemikus 24,41–24,26 eurot. Kvartalitaguse ajaga võrreldes tähendab see tagasihoidlikku 1,1-protsendilist kasvu. Möödunud aasta sama perioodiga võrreldes on kasv veelgi tagasihoidlikum (0,7%).

• Hakkpuidu hind jõudis märtsis tasemele 9,6 €/pm³. Kvartalitaguse ajaga võrreldes tähendab see ligi 11% odavnemist ja aastataguse ajaga võrreldes koguni ligi 17%. RMK müüdava hakkpuidu hind on seevastu kasvanud. Märtsis 2014 maksis tm hakkpuitu 31,37 eurot, mis teeb puistekuupmeetri hinnaks 11,28 eurot. Hinnakasv kvartaliga on ligi 6% ja aastaga ligi 16%.

• Puidugraanulite keskmine hind püstitas märtsis uue hinnarekordi. Tonn puidugraanuleid maksis keskmiselt 208,71 eurot (sh käibemaks). Kvartaliga on hind kasvanud ligi ühe protsendi ja aastaga üle 4%. Ka puitbriketi hind püstitas märtsis taas uue hinnarekordi 171,1 €/t, mis tähendab hinnakasvu viimase kvartaliga 1,2% ja aastaga 5,7%.

Ülevaatega tervikuna saab tutvuda erametsanduse infoportaalis: http://www.eramets.ee/metsa-ja-puidumuuk/hinnainfo-2/.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 407 korda, sh täna 1)