Ninase patarei paugutas tühja (1)

NINASE PATAREI: Kolm meest purustatud Vene suurtüki juures, arvatavasti 1941. aasta sügisel. Foto: Saaremaa muuseum

NINASE PATAREI: Kolm meest purustatud Vene suurtüki juures, arvatavasti 1941. aasta sügisel. Foto: Saaremaa muuseum

Otse Saaremaa Sadama vastas Ninase külas on karjääri taga metsas peidus Teise maailmasõja ajast pärinevad suurtükipositsioonid. Hoolimata korduvatest katsetest ei ole arendajatel hea asukohaga objekti turismiatraktsiooniks muuta õnnestunud.

Erinevalt Sõrve säärel Torgu vallas asuvast rannakaitsepatareist nr 315 ehk nn Stebeli patareist ja Pöide vallas Kübassaare poolsaarel paiknenud rannakaitsepatareist nr 43 pole Mustjala valla Ninase patareist eriti midagi kirjutatud.

“Ninase rannakaitsepatarei nr 317 rajas Punaarmee vahetult enne Teise maailmasõja lahingute jõudmist Saaremaale 1940. aastal. Asukoha valikus sai määravaks ilmselt Esimese maailmasõja aegne sakslaste Tagalahe dessant, kui sakslased sealt lähtudes vallutasid Saaremaa. Kuna aga Teise maailmasõja ajal saabusid sakslased Saaremaale hoopis Muhu saarelt, jäi patarei roll saare kaitsmisel väheoluliseks.”

Nii kirjutab Kristjan Luts Ninase patarei kohta 2010. a ilmunud raamatus “Eesti sõjaajalooline teejuht”.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 892 korda, sh täna 1)