
SIIA SAAGU BAARILETT! Eile pandi Koidutähes sisustust paika. Tulevase baarileti ääres said kokku (vasakult) Maila Valk, Kristi Treirat, Kaspar Üpraus, Maiki Paju, Liise Leušev, Koit Kull ja Jane Tänak. Foto: Sander Ilvest
Teravam silm võib Auriga kaubanduskeskuses juba täheldanud olla, et ühel teise korruse pinnal, otsevaatega parklale, käib usin askeldamine. Just seal on uue väljakutse leidnud endine lambakasvataja Koit Kull, kes nüüd ühes äripartneri Maila Valguga koduse toidu kohviku avab.
Maikuu jooksul avatavat söögikohta oleks paslik nimetada kvaliteetkohvikuks, sest sealsed valdavalt kohalikul ja värskel toorainel põhinevad road on tõepoolest isuäratavad. Eile, mil Saarte Hääl peagi valmivat kohvikut uudistamas käis, oli selle pererahvas just lauda istumas, et järjekordseid menüüsse minevaid toite mekkida.
Kohviku peakokk või teisisõnu toitlustusjuht on Koit Kulli õde Kristi Treirat. “Ma lihtsalt toetan venda,” naeris ta ise. Treirati sõnutsi on kasutatav tooraine tõesti nii palju kui vähegi võimalik kohalik. Kohvikus on tööle võetud ka noor kokk Iti Toon.
Kohviku nime Koidutäht pani Koidu hea tuttav Raivo Kütt, söögikoha logo idee autor on aga noor kunstnik Marta Vatsfeld. “Selle suure majandamise numbri- ja tabelipoolel hoiab silma peal meie hea kolleeg Andra Jõgi,” loetles Kull asjaga seotuid.
Kodune toit ja kvaliteetkohv
Oma rolli mängib roogade juures kindlasti hooajalisus. “See ongi see gurmeetoit, tervislik toit! Mis on meie kõige gurmeelikum toode, on Papissaares valminud vürtsikilud, millest teeme kiluleiba,” kinnitas Kristi Treirat, lisades, et kiluvõileib on lihtsalt klassika.
Peale heade koduste toitude on Koidutähe suur pluss suurepärane kohvivalik. Nimelt on kohviku omanikel siht panustada kohvikultuuri arengusse Saaremaal ja seepärast hakatakse uues kohvikus pakkuma ainult gurmeekohvi ja kvaliteetteed. Samas kohvikus asub ka kohvi- ja teepood.
“See, kuidas baristad (kohvimeistrid – toim) kohvi valmistavad, millise maitsega see kohv on – see on hoopis teine maailm, kui me võib-olla harjunud oleme,” kirjeldas Kull. Baristad hakkavad Koidutähes klientide silme all erinevaid kohvisid valmistama. Spetsiaalne viiepäevane väljaõpe ongi üsna pea algamas. Enne tuleb loomulikult baarilett ja seadmed paika saada ning eile just letti paika pandigi.
Kohviku avamise mõttele tulid Koit Kull ja OÜ Basil teine osanik Maila Valk puhtjuhuslikult. Jalutati Auriga keskuses, jäädi pikemalt teise korruse suure klaasseina juurde mõtisklema, kauplusse tulijaid-sealt lahkujaid silmitsema ning ühtäkki leiti – siia saagu kohvik! Umbes nii võttis Koit Kull kohvikuidee lühidalt kokku.
Oma õnnistuse andis asjale ka Auriga omanik Maidu Lempu. Seega võib teda kohviku sünnil ehk ristiisakski nimetada. Aurigat peavad nii Koit kui ka Maila väga heaks kohaks kohvikule seepärast, et tegemist on suure avara paigaga, mille juures on head parkimisvõimalused. Lisaks liigub keskuses alati rahvast. Seda nii suvel kui ka talvel.
Pealegi on koostöö Aurigaga imehea ja keskusepoolne tugi suur.
Kollektiiv kui üks suur perekond
Suhteliselt pika põllumehestaažiga, 15 aastat Saaremaa Ökoküla juhtinud Koit Kull kinnitas, et ega ta tegelikult valdkonda eriti vahetanud olegi. Tema enda jaoks on põllumajandus end lihtsalt pisut ammendanud. “Kohvi on ju ka põllumajandustoode ja sisuliselt marjajook. Nii et ega ma olegi oma professiooni muutnud,” naeris ta.
Samas tunnistas ta, et tegelikult juhtusid nad Mailaga lihtsalt ühel ajal endale uusi väljakutseid otsima. “Põnev on, et nullist uue ettevõtte ülesehitamine ongi see uus väljakutse,” tähendas Kull.
Tore on Koit Kulli sõnutsi ka see, et eraldi pole nad pidanud ühtegi töötajat oma 9-liikmelisse kollektiivi otsima. Info on suust suhu liikunud ning nõnda ongi Kulli kinnitusel suurepärane seltskond, mida üheks suureks pereks võib kutsuda, kokku saanud.
Kohviku avamiseks on OÜ Basil saanud toetust ka EAS-ilt. Mööbli on kohvikusse meisterdanud Kalla Mööbel.
Kõlab kenasti, saab näha. Kirjelduse põhjal tundub vähemalt kena kohake tulema. Vastupidavust tegijaile!
Hurraaa- EAS ja oma finants tuulde visatud !?
Olen aastaid tagasi mõtelnud sama .teha .samasse kohta….aga kui kuulsin , mis siis juhtub, kui hakkab minema ,rentniku nõudmistest ja mis sellele järgneb- tõstsin käed püsti…lootusetu ettevõtmine !?
Jõudu Kulli Koit ;
Liiga palju lubadusi – liiga kauge maa peale- suure hulga tööjõuga -liiga suure rendiga – liiga kalli müügi hinnaga !!!
Põhi asjad, mis äri põhja tirib
Kõnealuse kohviku asukoht oligi algselt ehitatud kohvikuks – EBC mehed seda maja ehituse ajal nokitsesid!
Edu Koidule ja sinu 100% kannapöördele!
Kas lõpuks ometi on tulemas kvaliteetset teed pakkuv koht? Senistest paberileotiste ja viimase korjeprügi pakkujatest on kõrini!
Üks pisike “aga” siia juurde. Hea tee valmistamine ei ole just kõige lihtsam protsess. Igal teesordil on omad valmistamisviisid. Kui neid nõudeid ei täida, saad kehva mekiga sooja joogi. Nagu tavaliselt.
Ehh ja paari kuu pärast pannakse jälle liiga kõrgete rendihindade pärast kinni. Muidugi oleks kena, kui Aurigas oleks ka koht, kus teinekord mõnusalt istuda ja HEAD kohvi või teed nautida.
Kahjuks suudab Lempu kõik oma ärid suurte hindadega viimse piirini piitsutada ja nii ta seal varsti üksi istubki – oma tondilossis!
Nagu kombeks, teeme jälle pakkumisi. Max 2 suve.
Teha on üks asi. Kui aga kogemusi pole ja meeskond on roheline siis allakäik on otsekohene
Nii see kipub olema, aga erandeid on ka……
Viie päevaga baristaks? Üks noor kokk on ka tööle võetud. Kena huumorit oskab härra visata, puha gurmee ja gurmee.
Igaljuhul jõudu ja juba sellepärast astun läbi sealt, et näha kuidas viie päevaga baristaks saadakse ja noor kokk gurmeed teeb :)
ahah et selline tüüpiline eestlaslik “ootame tööle baristasid ja kokkasid, kelle töökogemus ulatub üleelmisesse ellu ja hea oleks ka doktorikraad antud aladel” oleks parem olnud? noored õpivad kiiresti ja karta on, et eeltöö on alanud juba enne koolitust ja jätkub hiljemgi. ja muide koka noorus ei pruugi määrata ta kogemustepagasit. kui sina ei oska natuke laiemalt möelda, siis ehk istudki kodus ja teed endale ise kohvi ja süüa? nii kerge see ongi.
uudis ju hea ja positiivne. Loodan, et lõpuks hakatakse seal normaalset toitu pakkuma, mitte 100x kasutatud rasvas praetud riisi ja solk-aasia nimelist jäma. See, et kõik on kohalik, veelgi positiivsem.Kui toit ja teenindus hea, jään sõpruskonnaga toetama! ;-) Päikest!
Väga tore uudis :)
Igatahes edu tiimile. Kui ikka väga tahta, siis läheb kõik kenasti :)
Aga sina said üleöö vingujaiks nii et asi see vii päevaga baristaks saada ka on, tee järgi ja ära mölise.
Mind ikka paneb mõtlema, et kas ja kuidas kõigile neile söögikohtadele kliente jagub. Turistid muidugi on üks asi aga palju neid ikka Aurigas käib. Kohalikku elanikku see kiluvõileib vast eriti ei tõmba. Saab näha.
Kohalikud just kiluvöileiba söövadki !!! Turistid seevastu mitte,kui just soomlase pole…
Väga hea uudis! Kumbki praegustest söögikohtadest Aurigas ei ole erilised “kohtumispaigad”. Loodetavast võidab uus ja avar kohvik populaarsust. Edu!
Teades Auriga ülikõrgeid rendihindu (nende hindade pärast on kõik senised rentnikud lahkunud) arvan, et söögid tulevad kallid ja seega klientuuri saab olema vähe ja tõenäoliselt peagi saame lugeda kohviku sulgemisest.
Väga tore, et Kuressaarde kohvik tuleb, siin pole ju mitte ühtegi.
kohvik tuleb ikka kaarma valda
kuressaare asub ka kaarma vallas, aga kohvik on kudjapel
Kuidas Kuressaare nüüd Kaarma vallas asub???
Enne keskpäeva ei tasu ikka ennast õllest täis juua juba.
Veel on kaarma vallas, varsti ehk Kuressaares:)
Arvestades Auriga kõrgeid rendihindu ning madalat külastatavust neil seal pikka pidu ei ole. Kas nad tõesti arvavad, et inimesed eelistavad tulla ilusa ilmaga imetlema ostukeskuses nende parklavaadet? Jutt naiivne, oskused puuduvad.
Põllumehest kohvi keetjaks? Ka need kaks ametit vajavad eelnevalt korraliku väljaõpet ja siis ka peab arvestama asjaoluga, et nad ei sobigi ehk selle töö peale.
Väheke usku teistesse inimestesse ei teeks sulle liiga
Ah mis te mulisete siin. Küll läbi lööb, tundub asjalik värk olevat. Midagi erinevat ja huvitavat kah vahelduseks.
Edu Sulle, Koit! Ja Su mees/naiskonnale. Mina usun Sinusse, teades neid pingutusi:)
parklavaade on hesburgeril ka. või mõtlesid kohalikku toorainet, millest keegi teine ei tea mütsigi?
Väga tore uudis, siiamaani on ainuke viiskas ja mõnus koht Kuressaares Kessu kohvik aga selliseid kohti võiks tõesti veel olla, loodame, et tuleb midagi sama laadset. Kui on loodud kohviku mõnus hubasus-mõnusad istumiskohad, muusika, hea toit ja sõbralik teenindus-läheb kõik hästi, pöidlad pihku ja edu teile!
Mida te halate, ehk oskas Koit omale hea lepingu Lempuga välja rääkida.Seniks aga kipub see tondilossiks jääma jah, kui äritegevusest kaksiti mõistev omanik oma tegevust nii jätkab……………. A edu Koidule
mina usun, et sellest saab asja. Praegused auriga töötajad saavad lõunaks süüa kas hessi, monki või rimi salatit. kaua võib ? lõpuks ometi tuleb siia normaalne koht, kus lõunat süüa. palju palju edu ja loodan, et jääb kauaks kestma !
9 töölist,igaühe palgakulu ca 1000eur kuus pluss muud kulud,kasum.iga kuu 15 tuh euri eest kohvi müüa.kauaks seda eas-i toetust jagub
Edu selles ettevõtmises ja tundes neid inimesi ja nende suhtumist oma töösse, siis usun, et skeptilised kaasmaalased võivad varsti oma sõnu süüa. Hea sõna ja toetav suhtumine oleks ehk südamlikum siinkohal. Julgelt edasi ja ainult hääd teie meeskonnale!
Koit ei hüppa vette mitte tundmatus kohas – Koidu õde oli varem Auriga juhataja.
EDU KÕIGILE
Eile õhtul sai “Koidutähte” külastatud ja muljed väga positiivsed: super lahke pererahvas, meeldiv toit ja õhustik…mida sa hing veel ihkad…Ainult edu ja pikka meelt Koidu-Kristi meeskonnale!