Publik: “Puhkus” võinuks pikem olla

PUHKUSEL: Anneli ja Ardo Vahter tegid lavastuses “Puhkus” väga kena rollisoorituse. Foto: Elina Kalm

PUHKUSEL: Anneli ja Ardo Vahter tegid lavastuses “Puhkus” väga kena rollisoorituse. Foto: Elina Kalm

Reede õhtul esietendus Orissaare kultuurimajas Slawomir Mrožeki tragikomöödia “Puhkus”. Lühinäidendis mängisid Orissaare näiteringi Orezare harrastusnäitlejad Anneli ja Ardo Vahter.

“Selline ta siis oli,” ütles lavastaja Ellen Teemus pärast etendust, soovitades vaatajatel kindlasti kodus õhtul edasi mõelda. Etenduse juht oli Orissaare kultuurimaja juhataja Anu Viljaste.

Lugu ise on lihtne. Juba mõnda aega koos elanud abielupaar on otsustanud puhkusele sõita, kuid eneselegi ootamatult satuvad nad paika, kus käib kodusõda. Pool tundi kestnud etendus oli mõtlemapanev ning tänu suurepärastele näitlejatele täitis ka oma eesmärki. Kurb oli ainult see, et vaatajaid oli saalis vaid paarikümne ümber.

Janne Metsma Orissaarest ütles, et talle meeldis etendus väga. “Ardo ja Anneli on ikka väga tublid, kümne prooviga tehti selline täitsa professionaalide etendus. Väga ilus,” arvas Janne Metsma, lisades, et kui Ellen Teemus soovitas kodus edasi mõelda, siis kavatseb tema seda ka teha.

Ka Milvi Loo Orissaarest märkis, et tegemist oli väga mõtlemapaneva tükiga. “Ilus. Kahekesi tehtud, ju nad on kodus ka sellised,” mui-gas Loo, kelle sõnul oli tegemist kena ja lühikese etendusega. “Kahju vaid, et vähe rahvast vaatamas oli, aga tükk oli tõesti väga vahva,” kiitis Milvi Loo.

Mõtlemapanev oli etendus ka Tõnu Ligi jaoks. “Selles oli nii palju erinevaid nüansse, oli see ju ka veidi seotud praeguse poliitilise olukorraga,” mõtiskles teatrihuviline mees, lisades, et näitlejate töö oli etenduses suurepärane.

Ivo Maripuu Muhust sõnas muiates, et tema ei ole nii lühikeste etendustega harjunud. “Siis kui põnevaks hakkas minema ja pauku hakkas saama, siis lõppes otsa,” ütles ta, lisades, et sellepärast ei jõudnud ta ka seisukohta kujundada. Maripuu arvates võinuks etendus tõesti pikem olla. “Aga nagu öeldi, et kirjanik pole pikemat kirjutanud, siis on see kõik kirjaniku süü,” naeris Maripuu. “Näitlejad andsid aga oma parima, mis selles lühikeses tükis teha andis.”

Etendus meeldis väga ka Taimi Kirrile: “Meeldis nende kahe kokkumäng – nad sobisid nii hästi.”

Näitleja ja lavastaja Helje Basihhina möönis, et muljed on alles väga värsked. “Aga mina oleks tema maha lasknud, selle naese, sest mees muudkui käib ja toimetab, aga naine… See snaiper oleks võinud teha ikka tümaki, see oleks väga hea lõpp olnud,” arutles Basihhina. “See oli ju tragikomöödia. Aga kuhu tragöödia jäi?” Basihhina lisas, et tegelikult talle meeldivadki viimasel ajal just lühikesed teatritükid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 125 korda, sh täna 1)