Mändjala rannast saab avalik supelrand (11)

RAND KORDA! Kopamehe tööd jälgis Mändjala rannas traktorijuht Maero Pruul. Foto: Sander Ilvest

RAND KORDA! Kopamehe tööd jälgis Mändjala rannas traktorijuht Maero Pruul. Foto: Sander Ilvest

Eilsel järjekordsel päikselisel hommikul algasid Mändjala rannas ettevalmistustööd avaliku suplusranna avamiseks. Otse kämpingu taga rannaliival jorises kopp ning upitas adru ootevalmis traktori kasti.

Ranna korrastamise on enda õlule võtnud MTÜ Päikesepesa, mille juhatuse liige on Andres Haavel. Tema tõdes, et plaan on rand külastajaile avada järgmise kuu keskel. Seega ongi õige aeg ranna hooldamisega alustada.

“Meie eesmärk on, et rand oleks puhas ja korras. Et inimesed saaksid sealt positiivse elamuse ning oma patareid seal korralikult laetud,” sõnas ta.

Ta märkis, et Päikesepesa ei ole loodud ranna koristamiseks. “Meie missioon on tekitada igale ranna külastajale tunne, et see on tema rand ja ta ise oma käitumisega saab hoida kaunina seda looduse antud kingitust.”

Haavel sõnas, et koostöös RMK-ga parandavad nad pisut ka rannainventari ning puhastavad randa suunduvaid teid. “Kõik ikka selleks, et rannalistel oleks mugavam ja parem.”

Inimesi ei valva

Andres Haavel märkis, et avaliku supluskoha nõuded ei eelda, et ranna valdaja hakkaks valvama ka rannas viibivate inimeste üle. “See oleks ka väga raske, sest rand on 1,8 km pikk. Isegi kui paneksime inimese ühte kohta seisma ja valvama, oleks tal keeruline sealt kuskile joosta,” tähendas ta. Mida Päikesepesa aga kindlasti teeb, on see, et randa saavad üles sildid ranna valdaja nime ja kontaktiga.

“Selleks, et kui midagi juhtuma peaks, saaks kohe teada anda ja siis me loomulikult reageerime,” kinnitas ta. “Aga ikkagi lähtume sellest, et inimesed ise ju teevad otsuseid ja peavad siis ka vastutama selle eest, kuidas nad rannas käituvad.”

“Meie missioon on tekitada igale ranna külastajale tunne, et see on tema rand ja ta ise oma käitumisega saab hoida kaunina seda looduse antud kingitust.”

Oma profiililt on Mändjala rand Andres Haavli sõnul üsna turvaline, kuna vesi on seal suhteliselt madal. “Nõnda me püüamegi rohkem luua õhkkonda, et nii Päikesepesa kui ka kõik rannas viibijad hoiaksid seda randa.”
Liiv sõelutakse

Mittetulundusühingu suured tänusõnad kuuluvad Gunnar Kundratsile Mereranna põllumajandusühistust, kes vaatamata kiirele ajale suutis Haavli sõnul välja võluda käruga traktori, ning Peeter Mullale ja Andrus Sepale. “Nemad on need võlurid, kelle abiga saame suveks ilusa ja puhta liivaga ranna.”

Mändjala kämpingu perenaise, OÜ Saaremaa Camp juhatuse liikme Silja Litvinova sõnutsi oli eile rannaalal tegutsevatel töömeestel käsil adruvedu.

“Kõik adru – ka vana, mis on aastatega kogutud – viiakse minema ning liiv sõelutakse läbi,” rääkis Litvinova kinnitades, et Mändjala rand saab nii puhtaks kui vähegi võimalik. Kui edaspidi tarvis, siis saab eemaldatud ka veepiiril sirguda võiv taimestik.

Temagi avaldas lootust, et kui ilm kena püsib, saab Mändjala rand avatud mai keskel. Siis avatakse ka rannabaar. “Kui nii soe pole, siis avame 1. juunil, mil saab avatud ka kõik muu.”

RMK, Kaarma vallavalitsus ja MTÜ Päikesepesa sõlmisid läinud sügisel ühiste kavatsuste protokolli Mändjala rannaala korrastamiseks.


Rannavalve puudumine pole takistus

Terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduse inspektor Urve Raag kinnitas, et Mändjala ranna kohta on neile laekunud avaldus avada seal avalik supelrand.

Raagi sõnul on neil koostamisel seirekalender, kuhu pannakse kirja, kes ja millal täpsemalt veeanalüüsid võtab. Proove võetakse üks kord kolme nädala jooksul kahele mikrobioloogilisele näitajale: soole enterokokkidele ja Escherichia colile.

Esimene analüüs võetakse kaks nädalat enne suplushooaja algust. “Kui arvatakse, et supelrand on suplushooajaks valmis, siis teatatakse sellest terviseameti Lääne talituse Saaremaa esindusele. Lähen kohale ja vaatan, kas kõik määruses vajalikud nõuded on täidetud ning koostan käigu kohta kontrollakti,” selgitas inspektor Raag.

Ta märkis, et kui kõik on korras, saab ranna valdaja kirjaliku nõusoleku suplushooaja avamiseks. Rannavalve puudumise pärast ei jää supelrand Raagi sõnul kindlasti avamata.

“Minu arvates on see tore, et jälle tegeldakse Mändjala rannaga, sest tegelikult käib seal väga palju inimesi suplemas ja suvitamas.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 996 korda, sh täna 1)