Saarlased Hein ja Nõukas pääsesid kapo aastaraamatusse (4)

Kaitsepolitsei 2013. aastat kokku võtvast aastaraamatust, mis esmaspäeval avalikkuse ette jõudis, leiab ka kahe saarlase nimed.

Nimelt jõustusid 2013. aastal kohtuotsused juhtumis, kus Saare maakonnas võeti 2011. aasta lõpus ja 2012. aasta alguses läbiotsimistel ära 48 ebaseaduslikku tulirelva, suurel hulgal tulirelvaosi, 1016 padrunit, ligi 50 kg lõhkeainena käsitletavat püssirohtu, 6 kilogrammi lõhkeainet ja hulgaliselt lõhkeseadeldise osana käsitletavaid lõhkematerjale.

Sündmuste ahel sai alguse 2011. aasta septembris, kui Orissaare vallas Suur-Pahila külas elava Janek Heina elukoha läbiotsimisel võeti ära kanepitaimi, ebaseaduslik tulirelv ning detonaatoreid ja lõhkeainet.

Kriminaalmenetlusega tuvastati, et peale kanepikasvatuse tegi Hein ümbruskonnas ka lõhkamistöid. Kohalike elanike soovil lõhkas Hein nii suuremaid kive kui ka tegi kõvas pinnases vajalikke maaparandustöid. Eeluurimisel tuvastati, et Hein hankis lõhkeainet ja detonaatoreid tuttavatelt – kokku neljalt isikult, kes said sellise ebaseadusliku tegevuse eest kohtuliku karistuse. Nende isikute hulgas oli ka Saaremaa sõjavara seltsiga seotud Joel Nõukas.

Üks koht, kus läbiotsimine tehti, oli Orissaare lähedal MTÜ-le Saaremaa Sõjavara Selts kuuluv vana karjalaut, kus vanade relvade huviline Nõukas oma relvakollektsiooni hoidis.

Kuigi Nõukasel oli olemas kollektsioneerimisluba, leidsid kaitsepolitseinikud hoonest suures koguses arvele võtmata tulirelvi, nende osi ja lõhkematerjali. Läbiotsimisel võeti ära mitu kilo lõhkeainet, 45 kg suitsuta püssirohtu ja peaaegu 3 kilogrammi kinnist süütenööri, lõhkekehi ning hulgaliselt tulirelvi ja tulirelvaosi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 818 korda, sh täna 1)