Ida vs lääs: müüt kahest Ukrainast

PETLIK REAALSUS: Ehkki Ida-Ukraina linnades on Lenini ausambad endiselt au sees ja seal lehvib Venemaa trikoloor, näitavad sotsioloogilised süvauuringud, et erinevused Ukraina regioonide vahel pole kuigivõrd suured. Foto: Huffingtonpost.com

PETLIK REAALSUS: Ehkki Ida-Ukraina linnades on Lenini ausambad endiselt au sees ja seal lehvib Venemaa trikoloor, näitavad sotsioloogilised süvauuringud, et erinevused Ukraina regioonide vahel pole kuigivõrd suured. Foto: Huffingtonpost.com

Sel nädalal esitleti Berliinis uuringut, mille tulemused kummutavad üldlevinud teesi sügavatest ühiskondlik-poliitilistest ja keelelistest lõhedest Ukraina erinevate piirkondade vahel.

Levinud arusaama kohaselt lõhestavad Ukrainat ületamatud vastuolud riigi ida- ja lääneosa piirkondade vahel. Tegelikult olevat see müüt. Sellisel seisukohal on Ukrainas 2013. aastal ja 2014. aasta algul korraldatud uuringu “Keel, identifitseerimine, poliitika – müüt kahest Ukrainast” (ingl k “Language, Identity, Politics – the Myth of Two Ukraines”) autorid.

Uuringu viis läbi Saksamaa Bertelsmanni Fond (Bertelsmann-Stiftung) koostöös Varssavi Ühiskonnaküsimuste Instituudiga (Instytut Spraw Publicznych ehk ISP).

Esmaspäeval, 7. aprillil tutvustas Berliinis selle tulemusi Poola teaduste akadeemia Euroopa uuringute keskuse kaastöötaja Joanna Fomina.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 140 korda, sh täna 1)