Saarlased armastavad koorilaulu ja rahvatantsu

Kui mullu elas Saare maakonnas 31 815 inimest, siis rahvakultuuriga tegeles neist 3295 ehk kümnendik rahvastikust.

2008. aastal oli rahvakultuuriga – folkloori, harrastusteatri, koori- ja muu vokaalmuusika, puhkpilli- ja rahvamuusika, rahvatantsu, käsitöö ja muude aladega – tegelevaid inimesi Saare maakonnas 2892, aasta hiljem juba paarisaja võrra rohkem. Mullune rahvakultuuriharrastajate arv 3295 oli viimase kuue aasta suurim.

“See, et kümnendik meie rahvast rahvakultuuriga tegeleb, on väga hea näitaja,” kinnitas Krista Lember, rahvakultuuri keskuse spetsialist Saare maakonnas.

Populaarseim valdkond on koorimuusika – laulmas käib 1496 inimest. Huvi rahvatantsu vastu seob meie maakonna 907, harrastusteatri vastu aga 275 elanikku.

“Huvi koorilaulu ja rahvatantsu vastu on üleüldine ja suuresti seotud laulu- ja tantsupeoga,” lausus Lember. “On ju nende aladega tegelejail kõrge motivatsioon pääseda vabariiklikule peole.”

Laste seas on populaarsuselt kolmas valdkond rahvamuusika, noorte ja täiskasvanute jaoks harrastusteater.

Rahvakultuurilembeste eakate lemmikharrastus on rahvatants – tantsimas käis mullu 229 inimest. Käsitööhuvilisi on ametlikult kirjas 17, nagu ka “muu vokaalmuusikaga” tegelejaid.

Statistika näitab, et laste seas on huvi rahvakultuuri vastu märgatavalt kasvanud: kui 2008. aastal tegeles sellega 925, siis mullu 1182 poissi-tüdrukut. Noorte seas on rahvatants tunduvalt rohkem hinnas kui 2008. aastal – toona oli tantsijaid 76, nüüd 137.

Rahvakultuur on eelkõige naiste valdkond: läinud aastal tegeles sellega kaks korda rohkem naisi kui mehi: vastavalt 2273 ja 1022. Nii meeste kui ka naiste ülekaalukas lemmik on koorilaul: laulmas käis 1050 naist ja 446 meest.

Populaarsuselt järgnesid mõlema sugupoole puhul rahvatants ja harrastusteater. Neist, kes on kirjas käsitööhuvilistena, on lõviosa naised.

Saare maakonnas tegutseb 211 harrastuskollektiivi: 63 rahvatantsu, 62 koorimuusika, 21 muu vokaalmuusika valdkonnas. Harrastusteatreid on 19, 16 kollektiivi tegeleb rahvamuusika, 11 käsitöö, 7 folkloori ja 4 puhkpillimuusikaga. Kaheksa esindab muud valdkonda.

Eestis kokku tegeles mullu rahvakultuuriga 87 476 inimest. Saare maakond on rahvakultuuriharrastajate osakaalu poolest Eestis keskmiste seas. Enim on selliste huvidega inimesi Võru maakonnas – 14,5%, vähim aga Ida-Virumaal, vaid 2,9 protsenti. Harjumaal on vastav näitaja 4,3, Tartumaal 7 ja Pärnumaal 8,5 protsenti. Keskmine protsent on 6,6.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 604 korda, sh täna 1)