Estoonlased kostitavad saarlasi opereti ja balletiga (FOTOD)

BALERIINID TOETAJATELE: Toetamise eest tänas Aivar Mäe baleriiniga, millel festivali toimumisaeg peal, ettevõtjaid Enn Merit, Tullio Liblikut, Terje Nepperit, Robert Pajussaart ja Saaremaa omavalitsuste liidu esimeest Raimu Aardamit. Foto: Sander Ilvest

BALERIINID TOETAJATELE: Toetamise eest tänas Aivar Mäe baleriiniga, millel festivali toimumisaeg peal, ettevõtjaid Enn Merit, Tullio Liblikut, Terje Nepperit, Robert Pajussaart ja Saaremaa omavalitsuste liidu esimeest Raimu Aardamit. Foto: Sander Ilvest

Sügisel, vahetult pärast Saaremaa rallit toimuv opereti- ja balletifestival pakub viie päeva jooksul tõelist silmailu ja kuulamisnaudingut. Estoonlased on oma kunsti serveerimisel mõelnud kõigile, alustades nooremate ja lõpetades vanemate saarlastega.

Eile esitleti festivali programmi Kuressaare Arensburgi hotellis ajakirjanikele, toetajatele ja kohapeal kaasalööjatele. “Mekkida” anti nii operetti kui ka balletti. Operetist “Silva” esitasid lõigukese primadonna Janne Ševtšenko ja bariton René Soom. Fragmendiga “Luikede järvest” pakkusid silmailu Heidi Kopti ja Andrus Laur.

Omapoolse “duetina” astusid kohaletulnute ette ka Saare maavanem Kaido Kaasik ja Kuressaare linnapea Hannes Hanso. Nende duett koosnes küll järgemööda öeldud tervitussõnadest, kuid Kaasik naljatas siiski, et tema võib bassipartii omale võtta. “Ma loodan, et seeme, mida te Saaremaal külvate, langeb väga viljakasse mulda,” märkis Kaasik, avaldades lootust, et festival võiks toimuda ka edaspidi. Sama loodab ka Hanso.

Rahvusooper Estonia peadirektor Aivar Mäe tõdes, et Estonia rahva välja viimine statsionaarsest asukohast on keeruline. Sellegi poolest seda aeg-ajalt tehakse. Nõnda tullakse sel sügisel ka Saaremaale. “Festivalini on nüüd jäänud ainult mõni kuu ja meie jaoks tähendab see kiiret tööd ja ettevalmistusi,” tähendas ta.

Kokku tuleb Saaremaale 250 estoonlast, kohale tuuakse kolm veoautotäit dekoratsioone-kostüüme ja Kuressaare spordikeskusse ehitatakse teatrilava.

Saaremaa festivalile on õla alla pannud ka kohalikud ettevõtjad ja omavalitsused. Mäe sõnutsi tekkis koostöös ettevõtjatega idee luua fond, mis aitaks festivalile tuua rohkesti noori inimesi. “Idee kandis hästi ja ettevõtjad ostsid ühtekokku 200 piletit MTÜ-le Saaremaa Lasterikaste Perede Ühing ja Kuressaare väikelastekodule,” avaldas Aivar Mäe.

Lisaks soetas 65 piletit Salme põhikooli õpilastele ettevõtja Enn Meri, kes on Salme valla elanik ning ka ise suur ooperi-, opereti- ja balletiaustaja. “Leidsin, et Salme valla lapsed võiksid sellest osa saada. Mul juhtus selleks raha olema ja ostsin need piletid ära,” selgitas Meri. Muidugi on ta ka ise festivali kuulama-vaatama minemas. “Kuis siis teisiti!” naeris ta. “Tore, et nii hea asi Saaremaal toimub. Ma väga loodan, et see tuleb järgmisel aastal ka.”

Festival toob Kuressaare spordikeskuse teatrilavale balleti “Bajadeer” ja opereti “Silva” ning linnateatrisse ooperi “Pikk jõulueine”. Lisaks toimuvad beebikontserdid, kammerkontserdid ja palju muud. Arensburgi hotellis on avatud Muusa klubi, kus saab pärast etendusi aega veeta ja asjaosalistega vestelda. Külastada saab ka teatriteemalist näitust.

Kokku tuleb Saaremaale 250 estoonlast, kohale tuuakse kolm veoautotäit dekoratsioone-kostüüme ja Kuressaare spordikeskusse ehitatakse teatrilava. Festivalist saab osa 5000 saarlast.

Õpilaste ja õpetajate sissejuhatamine teemasse algas juba eile, kuid veel tänagi toimub Saaremaal Estonia haridusprojektide ringreis – kokku 11 kontserti –, mille raames on 1500 kooliõpilasel võimalik osa saada balletiajalugu tutvustavast haridusprojektist “Päikesekuningast Kratini” ja ooperiteemalisest võistlusest “Ka ooper kõlab tuttavalt”.

Lastegala proovid algavad juba aprillis ning Estoniast pärit juhendajate käe all on maakonna noortel võimalik osaleda laulu-, pillimängu ja tantsuõpitubades, aga ka grimmi-, kostüümide ja dekoratsioonide töötubades. Kõike, mida niimoodi ette valmistatakse, näeb 15. oktoobril Kuressaares.


Sarvede ja vaaside eest priipääsmed

Eilsest algas ka 12.–16. oktoobrini kestva festivali “Estoonlastelt saarlastele” piletimüük. Kes eile linnavahel liikudes juhtus aga tähelepanelik olema, see sai väga lihtsalt festivali priipääsmed. “Vedasime terve Kuressaare linna täis Estonia rekvisiite lootuses, et tuuakse tagasi ka. Toodi tagasi ja toodi isegi rohkem! Toodi ka Kuressaare linna vara,” naeris Aivar Mäe.

Piletimäng oli lihtne. Õnnelikud rekvisiitide – linnas võis näha kauneid vaase, jurakaid sarvi ja mida kõike veel – leidjad pidid need kaasa haarama ja viima koos juurde jäetud kirjaga Arensburgi hotelli. Vastutasuks sai iga leidja kaks festivalipiletit. Muidu maksavad piletid 4–18 eurot.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 822 korda, sh täna 1)