Saarlased: “Taandujad” sobib laulupeo kavva

Erkki-Sven Tüüri palve heliteos “Taandujad” laulupeo programmist välja jätta tuli laulupeo kunstilisele toimkonnale üllatusena. Samas oli autori reaktsioon mõistetav.

Saaremaa koorijuhid leiavad, et “Taandujad” peaks laulupeo kavva alles jääma. Dirigent Mari Ausmees tõdes, et laulu õppimise algstaadium oli tõesti veidi raske, kuna loos on kõrged noodid ja keeruline helikeel, aga mida selgemaks on lugu saanud, seda omasemaks on see muutunud.

“Tekst ei ole ei mind ega ühtki lauljat küll häirinud,” kinnitas Ausmees. “Usaldame selles osas heliloojat ikka sajaprotsendiliselt – ta on ju mõtlev inimene ja teab, mis eestlast haavata võib ja mis rõõmustab,” arvas Ausmees.

Segakooride dirigent Mai Rand on Ausmehega samal seisukohal. “Kogu see asi on natuke ülepaisutatud,” lausus ta. Teos on tema hinnangul korralik ja mõtlema paneva sisuga.

“Sisu üle on dirigendid oma koorilauljatega kindlasti juba sügisel pikalt arutanud ja seda lahti mõtestanud,” tähendas ta.

Rand märkis, et kui lugu on kooriga läbi arutatud, on kõik jõudnud arusaamisele “Taandujate” sügavmõttelisuses. “Laulupeol kõlaks see suure koori esituses kindlasti hästi,” kinnitas Mai Rand.

Tema pakkus välja, et ehk on Tüür “Taandujate” loomisel mõelnud sellele, kuidas eestlased on varemalt üle elanud kõiksugu raskeid aegu.

“Võib-olla see taandumine on mõeldud pigem ikkagi minevikus toimunuga seoses. Kahtlemata võtab selle laulu sisu kokku kogu Eesti ajaloo. Lauluga pole mitte midagi halvasti,” leidis Mai Rand.

“Kahtlemata võtab selle laulu sisu kokku kogu Eesti ajaloo. Lauluga pole mitte midagi halvasti.”

XXVI laulupeo “Aja puudutus. Puudutuse aeg” kunstiline toimkond teatas, et laulu- ja tantsupidu on suursündmus, mis läheb paljudele korda ja tekitab paljudes emotsioone. Seda näitab ka arutelu Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti teose “Taandujad” ümber.

Arutelu repertuaaris olevate teoste üle ei ole aga enneolematu, see on alati olnud osa laulu- ja tantsupidude ettevalmistusprotsessist.

“Kiire infovahetus muudab aga arutelu kõigile kättesaadavaks ning seetõttu ka varasemast mastaapsemaks,” ütles Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA teabejuht Sten Weidebaum.

Paraku ei tähenda sedalaadi arutelud alati dialoogi ning teose autor võibki leida end vastandatuna probleemidele, milleks ta ei saanud teost luues valmis olla. Sellest võis olla tingitud ka Tüüri ootamatu pöördumine.

Kava koostamisel oli kunstilise toimkonna soov tuua rahvusvaheliselt tunnustatud helilooja Erkki-Sven Tüüri heliloominguga uusi värve Eesti koorimuusikasse. Toimkond on algusest peale uskunud teose sobivusse laulupeokoorile.

Laulupeo kava ei ole lihtsalt üksteise järel esitatud teosed, vaid tervik ning Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti “Taandujad” moodustab segakooride kava telje. Nõnda ei pea toimkond laulu kavast taandamist õigeks.

Helilooja Erkki-Sven Tüür teatas kolmapäeval, et palub laulu “Taandujad” laulupeo kavast välja võtta, sest ei soovi, et laulupeo eel kasvaks sõnasõda ja halbade emotsioonide hulk tema kirjutatud laulu tõttu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 323 korda, sh täna 1)