Rändav bioklass vurab kutsumisel ka Saaremaale

Tartu ülikooli rändav bioklass, mis Eesti koolides ringireisi alustanud, tuleb huvi korral Maarjamaa igasse nurka, ka saartele.

Bioklassi eestvedaja, Tartu ülikooli molekulaarse biotehnoloogia professor Ants Kurg ütles, et ta ei muretse Tartu ja Tallinna õpilaste pärast, sest neil on tänu TÜ statsionaarsele laborile võimalik õpikuteadmisi ka praktikas katsetada. Küll aga puudub selline võimalus väiksemate paikade noortel.

Kooli külla tulles sisustab rändav bioklass kaasasoleva aparatuuriga kooliklassis labori, kus on võimalik teha mitmesuguseid katseid. Kõik eksperimendid haakuvad 10.–12. klassi õppeprogrammi rakendusbioloogia osaga.

Professori sõnul õpitakse rändavas bioklassis kõigepealt kasutama mikropipette kui tänapäeva molekulaarbioloogia põhitöövahendeid. “Teadusliku eksperimendina teeme bakteri DNA kontsentratsiooni mõõtmist ja sadestamist, mille tulemusel saame DNA muuta silmaga nähtavaks,” rääkis Kurg. “Samuti teeme polümeraasi ahelreaktsiooni (PCR) abil testi, kus uuritakse, kas meie poolt analüüsitav DNA sisaldab ka meid huvitavaid järjestusi või mitte. PCR-i reaktsioonide tulemust uurime geelelektoforeesi abil.”

Lisaks katsetele saavad õpilased bioklassis kuulata loengut ja panna end proovile võistlusel.

Rändava bioklassiga külastatakse tasuta iga nädal ühte kooli. Aastas plaanitakse külastada 30–40 kooli. Esimesena seati labor üles eile Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 203 korda, sh täna 1)