Lugeja kiri: Sõrve – minu kodu

Nagu juba traditsiooniks kujunenud, algas õppeveerandi viimasest päevast ja seekord ühtlasi emakeelepäevast Salme põhikoolis projekt “Sõrve – minu kodu”. Seekord annab projektile sisu kooli moto: “Tõllu tugevus, viikingite visadus ja esiisade tarkus kahe mere vahel”.

Terve viimase veerandi kestva projekti avapaugu andis mereajaloolane, Saaremaa merekultuuri seltsi liige Bruno Pao. Terve kool kuulas huviga tema lugusid meie kodupaiga ajaloost, rahvapärimustest ja tuntud inimestest.

Seejärel jagati kõik õpilased kümneks võistkonnaks, igas võistkonnas liikmeid 1.–9. klassini, ja suunduti töötubadesse. Neidki oli kokku kümme. Meisterdati viikingilaevu ja nendeteemalisi meeneid, pusiti ristsõnade kallal, õpiti rahvalaule, mõistatati mõistatusi, tutvuti ajaloo ja kohaliku murdekeelega, joonistati numbritest pilte, tutvuti loodusega ja vaadati filmiprogrammi. Iga võistkond sai oma teadmisi täiendada ja kätt harjutada vähemalt kahes töötoas.

Mõnus oli vaadata, kuidas nuputamiste-tegemiste juures väikesed algklasside juntsud oma suuremaid koolikaaslasi jälgisid ja samas ei saa öelda, et suurematel väiksematelt midagi õppida polnud.

Veerandilõpu aktusel, mida juhtisid 3. klassi õpilased, sai kogu kool kaasa lüüa töötubades õpitud laulu laulmisel ja mõistatuste mõistatamisel.

Huvitavat tegemist on täis terve viimane veerand. Ees ootavad töötoad, kus meisterdatakse viikingimängu “Hnefatafl” nuppusid ja täringuid ning viikingiteemalisi meeneid. 6.–9. klasside õpilased külastavad Saaremaa muuseumi muuseumitunde, kus räägitakse 20. sajandi sõdadest ja viikingite varandustest.

Aprilli lõppu jäävad Viikingite võidujooks ja esivanemate tarkuse päev, kuhu on oodata ka külalisi. Mais minnakse õppereisile Sõrve poolsaare pankadele ja paljanditele, tehakse ringkäik Suure Tõllu radadel ja tutvutakse Sõrves vanasti mängitud mängudega.

Loomulikult kuulub projekti veel teisigi suuremaid-väiksemaid ettevõtmisi ja veerandi lõpus saab kõik otsad ilusasti kokku võetud – nii seekordsel projektil kui ka tervel õppeaastal.

Ivi Saar
Salme põhikooli raamatukoguhoidja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 206 korda, sh täna 1)