Kodanikukomisjon vaagis monumentide küsimust

Kuressaare linnavalitsuse kodanikukomisjoni eile pärastlõunal raekojas toimunud koosolekul arutati ka võimalike uute monumentide ja skulptuuride püstitamist.

Eksperdina pidasid ettekande ajaloolased Olavi Pesti ja Bruno Pao. Sõna said veel aselinnapea Madis Kallas, disainiõppejõud Merit Karise, Salme vallavanem Kalmer Poopuu ja Leonid Siniavski giidide ühingust.

Olavi Pesti luges üles Kuressaare praegused ausambad ja skulptuurid ning leidis, et neid on vähe. Ausammast väärivate isikute TOP 7-s reastas ta Lahetagusel sündinud meresõitja Fabian Gottlieb von Bellingshauseni, Johannes Aaviku, Taani kuninga Christian IV, linnauuendaja Balthasar von Campenhauseni, muusikalooja Martin Georg Emil Körberi, esimese vabariigi aegse poliitiku Ants Piibu, maailmanimega arhitekti Louis Kahni ja kirjanikust laulumeistri Albert Uustulndi. Kesklinna jätaks Pesti tühjaks, sest ta ei pea õigeks ühe isiku erilist esiletõstmist.

Mereajaloolase Bruno Pao ettekanne sisaldas ülevaate Bellingshauseni eluloost. Temagi eelistaks kesklinnas näha mingit mitteisikulist kunstiteost. Garnisoni tänaval, kus asus kunagi meresõitja vanemate talvekorter, pole tema arvates aga piisavalt vaba ruumi.

Linna arengukomisjoni aseesimees Merit Karise esitas oma nägemuse Kuressaarde püstitatavatest ausammastest. Tema sõnum oli see, et mingil juhul ei tohiks linna püstitada järjekordset 19. sajandist pärit pronksratsanikku. Loodav peaks olema nüüdisaegses kunstikeeles, mõtteid ärgitav ja funktsionaalne.

Salme vallavanem Kalmer Poopuu ütles, et Salme valla prioriteet on lähemal kümnel aastal muinaslaevadega seonduv.

Aselinnapea Madis Kallase arvates peaks initsiatiiv tulema huvigruppidelt. “Selle aasta eelarves on 2000 eurot Uustulndi jaoks ette nähtud, aga selle taga on huvigrupi initsiatiiv, kes panustab ka ise,” tõi ta näite.

Koosolekut juhatanud Anti Toplaan pakkus välja pöörduda linnavalitsuse poole ettepanekuga moodustada monumentide toimkond.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 248 korda, sh täna 1)