Teeme ise maheaia!

Kõrvitsapõld. Kadariku talu, september 2007. Pilt: Alar Allas

Kõrvitsapõld. Kadariku talu, september 2007. Pilt: Alar Allas

Hea maaharija! See lühike kirjatükk on mõeldud neile, kel on soojadel talvepäevadel pähe trüginud mõtted sel kevadel oma koduaias pisut mahepõllumajanduslikke viljelusvõtteid kasutada. Ärge võtke seda mahepõllumajanduse algkursusena või, mis veelgi hullem, võimalusena pärast selle läbilugemist endale vastu rinda taguda ja kuulutada, et siin on sündinud uus mahepõllumees.

Mahepõllumajanduses ei ole kindlaid retsepte, mida järgida, on vaid etteantud liikumisteed ja raamid, mille sees ja järgi tuleb toimetada ja analüüsida konkreetset olukorda, looduse etteantut ja oma võimalusi arvesse võttes. Tippsaavutus (kui see oleks eesmärk) on mahemärgi omamine oma toodangul, kuid selle saab teile anda vaid riiklikule kontrollsüsteemile allumine ja neilt tunnustuse saamine. Kõikidel muudel juhtudel saame rääkida vaid mahepõllumajanduslike põhimõtete rakendamisest ja sellega asi piirdubki.

Tänane teema on aga oma koduaed ning võimalused kasvatada tervislikku ja kvaliteetset köögivilja.

Jättes kõrvale (ehkki väga ei tahaks) mulla kui kasvukoha, kust taimed ammutavad endale sinna juurestiku abil kinnitudes toitaineid, kirjelduse ja analüüsi, läheme kiirelt edasi mulla mehaanilise töötlemise juurde enne külvi. On väga tähtis tagada mulla hea struktuur. See on hästi õhustatud ja selle poorsus lubab taimejuurtel tungida kõikjale toitainete järele.

Mahepõllumajanduse kuldreegel on, et me ei toida mitte taime, vaid mulda! Nii mõnelgi nn vanakooli agronoomil on seda arusaama raske seedida. Aga proovida ju ikka võiks.

Tänapäeva põlluharimise üks suuremaid probleeme on mulla tihese tekkimine liigraskete põllutöömasinate kasutamise tõttu. Seetõttu on kerged traktorid (olgu või veneaegsed ja vanad) köögiviljakasvatuses, kus ei ole hiiglaslikke haritavaid pindu, vägagi tulusad. Mullaharimist tuleb alati vaadelda koos kahe komponendi, viljavahelduse ja väetamisega.

Loe edasi Oma Kodu kevadnumbrist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 78 korda, sh täna 1)