Tallinna lennujaam korraldab Abrukal lennupäästeõppuse

AS Tallinna Lennujaam viib Abruka saarel ja selle lähistel esmakordselt Saare maakonnas läbi lennupäästeõppuse. 

Mai lõppu kavandatud õppuse stsenaariumi kohaselt sooritab Kuressaarde teel olnud lennuk 20 inimesega pardal Abruka saare kirdeosas Riste ninal hädamaandumise. Hädamaandumisel puruneb lennuki kere kaheks tükiks, millest üks jääb Riste ninale ja teine ca 700 m kaugusele Riste ninast itta. Kannatanud on nii saarel kui ka vees. Õppustel on kavas imiteerida selleks spetsiaalselt ettenähtud vannides tulekahju, kasutades suitsupomme.

AS-i Tallinna Lennujaam  käitusdirektori asetäitja Silver Luik ütles, et lisaks Kuressaare lennujaamale kaasatakse õppustele päästeameti, politsei- ja piirivalveameti ja Kuressaare kiirabi töötajaid ning kaitseliitlasi. Õppustel osaleb ka politsei- ja piirivalve lennusalga helikopter, mille põhifunktsioon on kannatanute päästmine veest ja toimetamine Roomassaare sadamasse. Helikopteri lisaülesanne võib õppustel olla ka kannatanute toimetamine Riste ninalt Roomassaare sadamasse.

Abruka saarel on sündmuskohal koos vaatlejate ja päästjatega ca 20–25 inimest. Elusate inimeste kõrval võetakse kannatanute rolli ka kümmekond nukku. “Ei taha inimesi pikaks ajaks vette panna, et vältida võimalikke tegelikke hädasid,” põhjendas Silver Luik.

2012. aastal korraldas Tallinna lennujaam sarnase õppuse Kärdlas ja möödunud aastal Tartus. Järgmisel aastal tahetakse õppus teha Tallinnas. “Väiksemaid õppusi teeme me pidevalt, aga suuremaid, kus on kaasatud erinevad osapooled, teeme korra aastas,” märkis Silver Luik, kelle sõnul kohustavad lennujaama koostööõppusi korraldama ka rahvusvahelised õigusaktid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 407 korda, sh täna 1)