Maksumäära tõus paneks põntsu turismindusele

Eesti turismiettevõtjad kritiseerivad uut koalitsiooniläbirääkimistel arutatavat maksumuudatuse ettepanekut, mille kehtestamisel suureneks majutusasutuste käibemaksumäär senise 9 protsendi asemel 20 protsendini. Kiidusõnu pole kuulda ka Saaremaal.

Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju arvates pidurdaks riigi eelarveliste vajaduste katteks suurendatav majutusettevõtete käibemaksumäär kahtlemata turismisektori arengut. Ta märkis, et otsustajatel tuleb arvestada maksutõusu laiemat mõju kogu majandusele ja tööhõivele, sest paraku ei jää tagasilöögist puutumata ka muud turismiklastrisse kuuluvad sektorid nagu transport, jaekaubandus, ehitus jt.

Paju sõnutsi arendavad paljud paigad maailmas turismi just selle majandusliku potentsiaali tõttu. “Teame, et turism loob töökohti, toob piirkonda uut raha ja on suhteliselt puhas majandusharu, võrreldes tööstusega,” tähendas ta. Lisaks sissetoodavale rahale aitab turism säilitada pärandkultuuri ning parandada kohaliku elanikkonna elukeskkonda ja elukvaliteeti. “Kindlasti vähendaks maksutõus Eesti kui turismisihtkoha atraktiivsust ja konkurentsivõimet ning pärsiks kogu sektori arengut.”

Sama arvas ka turismispetsialist Kristina Mägi, kelle arvates annaks maksumäära tõstmine negatiivse tagasilöögi ka Saaremaa turismisektorile. “Hind on reisiotsuste tegemisel üsna määrava tähtsusega. Hinnatõus turistide arvu suurenemisele kasuks ei tule,” tõdes ta.

Ideel oleks Mägi sõnul jumet, kui maksutõusust saadav täiendav tulu investeeritaks tagasi turismisektorisse – infrastruktuuri parandamisse, turunduskampaaniatesse Eesti tuntuse suurendamiseks, koolitustesse turismisektorile. “Praegu on sellel plaanil turismisektori jaoks vaid negatiivsed mõjud.”

Arenburg hotelli tegevjuht Terje Nepper leidis, et eriti valusalt mõjutaks see maapiirkondades asuvaid väiksemaid hotelle ja muid majutusasutusi, kes niigi tulevad vaevaliselt ots-otsaga kokku. Majutuse käibemaksu muutmist ei saa tema arvates kindlasti nimetada maksuerisuse kaotamiseks. “Vastupidi, n-ö välisturistide maaletoomine on tõlgendatav kui välisraha sissetoomine, kui eksport, mis on teatavasti 0% käibemaksuga ja arvestades, et Eestis üle poolte majutatutest ongi välisturistid, siis tekib küsimus, mille eest majutusasutusi nüüd karistatakse,” arutles ta.

Lisaks tekib seeläbi Nepperi arvates oht, et majutuse langusega vähenevad ka muud teenused, mida turistid tarbivad ja mis on 20% maksumääraga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 311 korda, sh täna 1)