Kümne kooli kokaõpilased võistlesid taas Kuressaares

Foto: Sander Ilvest

Eile lõppesid ametikoolis juba viiendat korda toimunud kutsevõistlused “Kokakunst Kuressaares”, kus osalesid teise ja kolmanda kursuse kokaõpilased.

Võistlustulemustega jäid küll eriti rahule külalised, aga ka Kuressaare ametikooli õpilane Kerli Mängel tuli auhinnalisele kolmandale kohale.

“Ei ütleks, et väga raske oli, ma olin eelnevalt harjutanud,” lausus kolmanda kursuse kokk, esmakordselt võistlusel osalenud Kerli Mängel, lisades, et ainsad asjad, mis takistasid veel paremat tulemust saavutada, olid ärevus ja närveerimine. Näiteks unustas ta algul kalale soola panna, pärast üritati viga küll parandada, ent väga hästi see ei õnnestunud.

Kerli juhendaja Halliki Väli ütles, et tal on väga hea meel, et Kerli üldse võistlustel osales. “Tegelikult tuli ta asendama oma rühmakaaslast, kes pidi ära sõitma. Aga ma usun, et ta ei kahetse, sest see kogemuste pagas on tohutu, mis ta sai,” rääkis Väli.

Hindamiskomisjoni kuulunud Eesti peakokkade ühenduse president Rudolf Visnapuu märkis võistlejatele tagasisidet andes, et alati tuleb uurida võistlusjuhendit ning samuti silmas pidada seda, et kui kirjutatakse midagi menüüsse, tuleb teada, mis see tähendab. Mõtlema peab ka sellele, et kui pakutakse sooja rooga, tuleb taldrikud alati eelnevalt sooja panna.

“Ning kõiki toite, mida serveeritakse kohtunikele ja klientidele, tuleb serveerida kindad käes,” rääkis Visnapuu, rõhutades ka seda, et enne serveerimist tuleb alati toitu maitsta.

Visnapuu sõnul tuli komisjonile üllatusena, et teise kursuse võistlejate toidud maitsesid paremini kui kolmanda kursuse omad. GOSPA peakokast kohtunik Toomas Leedu märkis, et põnev oli vaadata, kuidas võistlejad värske haugiga vaeva nägid.

“Seda kogemust, kuidas fileerida värsket haugi, ikka napib,” ütles Leedu, lisades, et paljud söögikohad lähevad seda teed, et tellivad külmunud fileed, ja seda osatakse lõigata. “Kala ei ole rullbiskviit, mida ainult lõikad,” muigas Leedu, kelle sõnul läks enamikul võistlejaist kahe kala puhastamise peale vähemalt tund aega.

Presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm soovitas aga kõigil tulevastel kokkadel õppida oma aega planeerima. Plussidena tõid kohtunikud välja selle, et kõigil võistlejail oli korrektne riietus, ei kantud punaseid dressipükse vms, ning võistlejate silmad särasid.

Tänavu võttis võistlusest osa kümme kooli. Neljapäeval tuli võistlejail teha toitu isevalmistatud hakklihast ning kalast ja kanast. Üllatustoit oli kissell. Ka reedel tuli süüa teha kalast ning üllatustoit oli
pannkook.

Võistluste peakorraldaja, Kuressaare ametikooli toitlustuse juhtõpetaja Õile Aavik ütles, et võistlust korraldatakse selleks, et propageerida ja väärtustada kokaeriala. “See on suur oskus, näha ja tunnetada ning iga päev midagi uut õppida.” Vahepealsed mõtted, et “Kokakunst Kuressaares” on oma aja ära elanud, neljapäeva õhtul toimunud õhtusöögil siiski kinnitust ei leidnud ning võistlus saab teoks ka kuuendat korda.

Tulemused

I koht – Erik Tammeleht (Pärnumaa kutsehariduskeskus) ja Katrin Bitšuk (Viljandi ühendatud kutsekool)

II koht – Liis Kasemets (Valgamaa kutseõppekeskus) ja Keio Kaarlõp (Tartu kutsehariduskeskus)

III koht – Susanne Rajang (Tartu kutsehariduskeskus) ja Triinu Zarinova (Põltsamaa ametikool)

3. kursuse arvestuses

I koht – Taavi Maiste (Tallinna teeninduskool) ja Marion Jalonen (Ida-Virumaa KHK)

II koht – Merit Martin (Tallinna teeninduskool) ja Jaanika Kaljola (Ida-Virumaa KHK)

III koht – Kerli Mängel (Kuressaare ametikool) ja Kristjan Lukas (Olustvere TMK)

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 471 korda, sh täna 1)