Ameeriklane Timothy tuli Saaremaale juuri otsima (6)

SINIMUSTVALGE ALL: Eilsel emakeelepäeval jäi Saaremaa juurtega Timothy L. Heinmets pildile Eesti lipu taustal. Foto: Raul Vinni

SINIMUSTVALGE ALL: Eilsel emakeelepäeval jäi Saaremaa juurtega Timothy L. Heinmets pildile Eesti lipu taustal. Foto: Raul Vinni

Saaremaad väisav noormees New Jerseyst kannab oma ingliskeelsele kodumaale kohast eesnime – Timothy. Perekonnanimi on tal aga omaette ooperist, suisa eestimaine Heinmets.

Imestada pole seal tegelikult suurt midagi. Timothy L. Heinmetsa vanaisa on Saaremaalt pärit ja noormees ongi nüüd siinmail oma juuri avastamas.

Läinud aastal kooli lõpetanud Timothy otsustas aastakese vabaks võtta ja tuli Euroopasse. “Täpsemalt Eestisse ja Saaremaale,” sõnas ta. Eestisse tuli noormees just seepärast, et siin on sündinud ta vanaisa. “Ta on sündinud Mustjalas Küdemas ja tema kodumaja on endiselt alles. Eile (neljapäeval – toim) käisin sellega tutvumas,” rääkis ta.

Muu hulgas otsustas Timothy oma vaba aasta sees jääda kuueks kuuks Tallinna õppima. “Seega veetsin viimased kuus kuud Tallinnas ja osa sellest ajast olin ka Indias,” märkis Saaremaa juurtega ameeriklane. “Terve see aeg on olnud palju reisimist ja juurte avastamist,” selgitas ta oma lugu.

Praegugi elavad Timothy L. Heinmetsal Saaremaal mõned sugulased. Küll mitte palju ja mitte lähisugulased. “Mu vanaisa lahkus Saaremaalt II maailmasõja ajal, seega on oksad sugupuus veidi laiali hargnenud. Kuid olgu või kaugelt, tegemist on siiski sugulastega,” lasus ta. Noormehe lähemad sugulased elavad siiski USA-s.

Saaremaast on Timothy täielikus vaimustuses. “Mulle meeldib siin hullupööra!” kinnitas ta silmade särades. Saarele tuli ta üksipäini, kuid siin peatub oma sugulase Mareti juures. Kohanud on ta siin ääretut külalislahkust ja näinud kõiki suuremaid vaatamisväärsusi.

Enim avaldas talle muljet Panga pank ja omajagu ka Kaali kraater. Viimase kohta arvas ta, et saarlased võiksid seda turunduslikus mõttes rohkem ära kasutada küll. “Nõnda tuleks ehk rohkem turiste. Aga see võib ka ümberkaudsete elanike jaoks rikkuda sealse õhustiku, seega sõltub täiesti, kas saarlased ise soovivad seda rohkem turundada või mitte,” arutles ta. Kaali veesilmal toimuvatele kontsertidele läheks Timothy oma sõnul kindlasti.

Kui Timothy võõrustaja poetas muigelsui, et noormees on oma Saaremaal viibimise ajal meelsasti kala söönud, siis Timothy ise jäi ses osas napisõnaliseks: “See on üks võimalik versioon. Teine võimalik versioon on, et mitte eriti.”

Eriti kauaks ta seekord saarele siiski ei jää. “Eks ma jään, kuniks nad mu välja viskavad,” naeris ta. Tegelikult on ta lennuk Ameerika poole tagasi lendamas juba tuleva nädala algul, seega tuleb tal üsna neil päevil Saaremaa tolm taas jalgelt pühkida.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 752 korda, sh täna 1)