Aiandusfirmadele teeb muret töötajate register (2)

Eesti aiandusliit on mures maksukorralduse seaduse muudatuse pärast, millega luuakse 1. juuliks töötamisega seotud infot koondav register, kuhu isik tuleb registreerida juba enne tööle asumist.

Eesti aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin saatis põllumajandusministeeriumisse kirja, milles ta selgitab aiandussektori probleeme seoses nõudega registreerida töötaja nn töötajate registrisse juba enne esimest tööpäeva.

Strastin märgib, et aiandussektor kasutab hooajatöödel palju ajutist tööjõudu, alates maasikakorjamisest juunis kuni köögiviljakoristuseni septembris-oktoobris. Kokku saab aianduses rääkida umbes 500 ajutisest töökohast
.
Tihtipeale selgub ka, et palgatud ajutine töötaja ei sobi ja ta tuleb välja vahetada või lahkub ta omal algatusel pärast paaritunnist proovimist, kuna töö mingil põhjusel ei sobi. Strastini sõnul on aiandusettevõtjad mures, kuidas leida sellistes olukordades lahendus, mis oleks õiguslikult korrektne ega tekitaks täiendavat halduskoormust hooajal, mil on niigi kiire. “Meie hinnangul puudutab see probleem ka teisi valdkondi põllumajanduses, kus kasutatakse ajutist tööjõudu,” osutab Raimond Strastin.

Oma kirjas põllumajandusministeeriumile palub aiandusliidu juht ministeeriumi ametnike abi selguse saamiseks, kuidas võiks töötajate registreerimine sellistes olukordades välja näha. Ühtlasi palub ta algatada sel teemal dialoogi maksu- ja tolliametiga. “Leian, et erilahenduste leidmine põllumajanduses on antud olukorras vajalik,” kirjutab Raimond Strastin.

Selle aasta 1. juulist tuleb töötaja maksuameti e-keskkonnas registreerida juba enne esimest tööpäeva (praegu on selleks aega seitse kalendripäeva) ja inimene saab ka ise jälgida, kas tema pealt on maksud tasutud.

Maksu- ja tolliameti töötajate registreerimise projektijuht Kristi Laul on ERR-i raadiouudistele öelnud, et uus töötajate register aitab võidelda ümbrikupalgaga. Laulu sõnul juhtub praegu tihti, et kui maksuhaldur korraldab mingis töökohas kontrolli, kuuleb ta väga sageli väidet “olen esimest päeva tööl”. “Kui tööandjal tekib kohustus enne inimese tööle asumist see vormistus ja registreering ära teha, siis ei saa inimene öelda, et olen esimest päeva tööl,” selgitas Kristi Laul.

Laulu sõnul on uuest süsteemist kasu ka töötajal, kuna tal tekib kindlus, et sotsiaalsed tagatised on olemas. “Kui praegu läheb inimene tööle, siis võib tööandja talle lubada, et jah, ma vormistan su ära ja kõik läheb hästi. Uue süsteemi järgi on töötajal endal päris hea võimalus oma töötamise seaduslikkust kontrollida, ta saab registrist kohe oma andmeid vaadata: kas ta töötamine on registreeritud, maksud deklareeritud ja tasutud,” lisas Laul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 777 korda, sh täna 1)