Berta noorim võsuke pistis nina kukrust välja (2)

KÄNGURUEMAND BERTA PISITITAGA: Viieaastane Berta oma pisibeebiga. Kuna ei ole teada, kas tegemist on poisi või tüdrukuga, siis ei ole piilujal ka veel nime. Foto: Anna-Maria Erik

KÄNGURUEMAND BERTA PISITITAGA: Viieaastane Berta oma pisibeebiga. Kuna ei ole teada, kas tegemist on poisi või tüdrukuga, siis ei ole piilujal ka veel nime. Foto: Anna-Maria Erik

Nautse küla Laasu talu känguruemanda Berta selle aasta esimene beebi pistis juba nina kukrust välja.

“Ilmad on kenad, aga nii soe ka veel ei ole, et ta võiks ise kukrust välja tulla,” ütles Laasu talu perenaine Helena Erik. Ta lisas, et aprilli lõpus on asi vahest nii kaugel, et ka teiste känguruemmede beebid söandavad kukrust välja piiluda.

Kokku on Laasu talus praegu kaheksa täiskasvanud kängurut ja juurde on oodata veel nelja pisikest. Perenaise sõnul käib kängurudel viljastamine hoopis teisiti kui teistel loomadel. Nimelt viljastatakse loode emakas, alumises kotis saba kõrval. Seal areneb loode umbes kuu aega, seejärel tõmbab känguruema saba ettepoole ja aitab umbes kirsikivisuuruse loote keelega kukrusse, kus on nisad.

“See on väga kriitiline moment. Kui see toimub päevasel ajal ja keegi ema ehmatab, siis võib kirsikivike ära pudeneda ja jääbki kaotsi,” rääkis Helena Erik, kelle sõnul võtavad känguruemmed loote kukrusse juhtimise enamasti ette videvikus. Kui loode jõuab kukrusse, klammerdub ta nisa külge ja jääb sinna neljaks kuuks. Pärast neljandat kuud hakkab kängurupoeg kukrust välja piiluma. Esialgu on kängurulapse nina roosa ja karvutu, kui ta saab vanemaks, muutub nina hallimaks. Ning kui karvkate on piisavalt kasvanud ja ilmad väljas soojad, hakkab kängurulaps kukrust väljas käima.

“Sel aastal ei ole meil laudas piilukaamerat, aga neli aastat tagasi võisime näha, kuidas tited kukrust väljas käisid, mängisid ja hiljem ajasid “kodukukruid” koguni segi,” muheles perenaine. Ühel kängurul võib olla korraga kolm poega. Austraalias on see tavaline, aga Laasu talus nii hästi ei ole. Kängurud ootavad arvatavasti ikka ühte poega. Neli aastat tagasi üllatasid eksootilised loomad pererahvast küll. Nimelt tuli ühest kukrust välja kaks beebit.

Kokku on Laasu talus linde ja loomi üle saja. Esimesed jaanalinnumunad on ka juba käes, need tulid sõbrapäevaks. Külastajatele on talu avatud maikuust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 613 korda, sh täna 1)