Lagedil meenutati Tallinna pommitamise 70. aastapäeva

Johannes Tõrs (paremal) kätleb teise Saaremaa mehe, president Arnold Rüütliga. Foto: Tõnu Veldre

Johannes Tõrs (paremal) kätleb teise Saaremaa mehe, president Arnold Rüütliga. Foto: Tõnu Veldre

Laupäeva keskpäeval heisati Tallinna lähedal Lagedil asuvas vabadusvõitluse muuseumis Eesti ja Soome riigilipud. Mälestusmiitingu, näidislahingu ja ajalookonverentsiga meenutati 70 aasta möödumist Helsingi ja Tallinna pommitamistest nõukogude kauglennuväe poolt 1944. aastal.

Ühtlasi avati muuseumis teemakohane näitus, kus väljas fotod purustatud linnadest, Maardu lähedal 9. märtsi öösel alla kukkunud Ameerika pommilennuki Douglas 20G detailid ja langevarjuga süütepommid, mida rahvas “jõulupuudeks” kutsus. Sündmusele lisas pidulikkust 104 mereväelasest ajateenija võimas ühislaul.

Muuseumi saarlasest rajaja Johannes Tõrsi sõnul käivad mereväelased ajateenistuse jooksul korduvalt tema muuseumis, et kuulda loenguid Eesti vabadusvõitluse ajaloost. “Seekordne külastus oli lihtsalt natuke pidulikum,” ütles Tõrs.

Kõigile kohaletulnutele jagati katlast sõdurisuppi. Kutsutud külalistele esines Kiivri baaris muuseumi meesansambel ja õhtu lõpetas Erich Kriegeri esinemine, sest lisaks kurvale pommitamise mälestuspäevale oli laupäeval ju rahvusvaheline naistepäev.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 134 korda, sh täna 1)