Saaremaa vägimehe raamat tuleb taas

Kultusraamatu staatusesse tõusnud Suure Tõllu lood Jüri Arraku illustratsioonidega ilmuvad aastakümnete pikkuse vaheaja järel taas. See ei ole siiski kordustrükk. Tekstid kirjutab seekord Andrus Kivirähk.

Sedakorda lubatakse korralikku trükki ja pildikvaliteeti, vahendab väljaandja, kirjastuse Varrak infot ERR-i kultuuriuudiste portaal. Septembris või oktoobris ilmuva raamatu tarbeks pidi Jüri Arrak ka kolm pilti, mis on aja jooksul kusagile kaduma läinud, uuesti joonistama.

Andrus Kivirähk ütles, et “Suur Tõll” on praegu nii tööprotsessi alguses, et ega ta eriti “kaagutada tahakski, enne kui muna munetud”. Kogu asja mõte on anda Jüri Arraku piltidega raamat uuesti välja. “Omal ajal olid pildid nõukogude trükikvaliteedi tõttu üsna ebaõigete värvidega. See on põhieesmärk,” selgitas Kivirähk. “Ja et seal oleks natuke pikem jutt ka juures, kui esimeses raamatus, et ta erineks sellest veidi.”

Kivirähk oli oma sõnutsi nõus “Suure Tõllu” väljaandmise juures kaasa lööma seetõttu, et tegemist on rohkem nagu pildiraamatuga. “Pildid on ju vanad tuttavad ja see on nagu kohtumine vana sõbraga,” põhjendas ta.

Kivirähk tunnistas, et ega ta kuigi palju omaloomingut Tõllu puhul teha saa. “Mina lähtun ikka piltidest, pean vaatama, mis Arrak joonistanud on, ja katsuma seda rida pidi minna,” selgitas ta, lisades, et legendi ta tegelikult ümber ei jutusta.

Jüri Arrak ütles, et uude raamatusse lähevad samad pildid, mis eelmisessegi. Arrak tõdes, et ta on Kivirähkiga sel teemal vaid korra lähemalt kõnelnud, seega on tema jaokski põnev, millise teksti autor raamatu tarvis ikkagi kokku paneb. “Tõlluga oli nii, et kui film omal ajal valmis sai, siis tuli Komsomolskaja Pravdast kuri kiri, et mingi eestlane on teinud imeliku filmi, kus veri purskab ja lapsed hakkavad kartma,” meenutas Arrak.

Kunstnik tunnistas, et temal polnud sellest kirjast suurt lugu. Tema teab, et nii mõnedki lapsed vaatasid seda filmi väga suure huviga. “Miks lastele meeldivad niisugused asjad? Laps peab mänguliselt niisugused emotsioonid läbi elama, seepärast lapsed mängivad ka arsti, õpetajat, sõda. See on vajalik,” kinnitas Arrak. “Ja nii on “Suur Tõll” jäänud lapsepõlveraamatutest suureks lemmikuks.”

Kertu Kalmus, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 221 korda, sh täna 1)